Slovenija
6417 ogledov

Vlado zelo skrbijo prihajajoči prazniki

Jelko Kacin gov.si
Do danes so bile izdane 703 karantenske odločbe, samo danes je v podpisovanju še 260 karantenskih odločb, je povedal govorec vlade Jelko Kacin.

"Reagentov in testerjev je dovolj. V soboto in nedeljo je bilo testiranj nekaj manj, a ne zaradi pomanjkanja testerjev. Testirani bodo vsi, pri katerih bo testiranje potrebno, včeraj je bilo 489 testiranj, 24 pozitivnih. Povpraševanje po reagentih je enormno, nekatere države preprečujejo izvoz, a Slovenija je na varni strani. Smo med tistimi, ki največ testirajo. Testerjev je dovolj," je zagotovil Kacin. 

Število potrjenih okužb je danes preseglo psihološko mejo tisoč, znova je poskočilo tudi število hospitaliziranih. 

Milan Krek z NIJZ je opozoril, da za covidom-19 umirajo tudi mladi, ne le starejši. 

Vlado sicer skrbijo velikonočni prazniki. "Do velike noči nas loči le še nekaj dni. V tem času bomo intenzivno ozaveščali. Naj spomnim, da smo imeli pred desetimi dnevi množične selitve, turistične obiske nekaterih krajev, bojimo se, da bi to lahko bilo eden od razlogov, ki bi v naslednjih desetih dneh povzročil večji priliv v bolnišnice, več bolnikov na intenzivni negi. Ko bomo prebrodilo naslednji vikend, bomo vedeli, kje smo, ali smo dovolj restriktivni, ali se bo pokazalo, da se je na vikendu pred desetimi dnevi okužilo preveč ljudi. Šele po naslednjem vikendu se bomo ukvarjali z ocenami, ali lahko sprostimo prepovedi, na katerih področjih, predvsem pa, katere gospodarske panoge bi postopoma začele delovati brez da bi to imelo vpliv na širitev epidemije," je povedal Kacin.

V zadnjem času začela pojavljati sms sporočila in elektronska pošta, ki obljublja urejanja odlogov odplačil kredit in drugih storitev. Apeliram na vse na previdnost pri odpiranju teh sporočil in odzivanju na taka sporočila, gre za prevaro, komunikacija z banko bo potekala na organiziran način, ne pa prek verižne elektronske pošte.

Jelko Kacin

Plačamo šele, ko nam maske dostavijo

Dodal je še, da vse zaščitne opreme, ki smo jo naročili, ne bo mogoče dostaviti. "Razmere na trgu so specifične, kaj je bilo realizirano, vas bomo seznanjali sproti. V naslednjih dneh v Sloveniji pričakujemo več tovornih letal. Pogodbe podpisuje zavod za blagovne rezerve. Zaradi specifičnih razmer vseh dobav najverjetneje je bo mogoče realizirati, skupen znesek ni pomemben, pomembno je, kaj prispe v Slovenijo. Takrat se tudi sprostijo plačila," je povedal. 

O aktivaciji 37a člena (aktivaciji vojske) je glasovalo je le delovno telo v parlamentu (ki je predlog zavrnilo, op. a.). Ali bo to jutri na dnevnem redu in ali bo glasovanje na plenarnem zasedanju, ne vem, to je vprašanje za predsednika parlamenta. 

Jelko Kacin

Na vprašanje, koliko bo vlada plačala za nastanitve v hotelih, kjer poteka karantena, je Kacin odgovoril, da bodo rešili tudi to vprašanje. "Veseli smo, da so vsi lastniki omogočili namestitev, kdaj in po kakšni ceni bodo plačane storitve, se bomo pogovarjali v nadaljevanju. Zdaj je pomembno, da imamo takšno pozitivno vzdušje, da lahko nameščamo ljudi, ki potrebujejo karanteno. Zdaj prihajajo nekateri, ki so bili v težkih razmerah in so živeli v teh najhuje prizadetih državah živeli. Nekateri v Sloveniji nimajo kje bivati, morda tukaj živijo njihovi starši, stanovanje pa je neprimerno za skupno bivanje in izvedbo karantene," je povedal Kacin. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 06:07 07.april 2020.

    [ Vlado zelo skrbijo prihajajoči prazniki ] Mene pa nič. Tudi holesterol, življenske navade in razvade so način življenja, ki se mu je potrebno prilagoditi. Ko bi vas resnično skrbelo, bi prepovedali za večno tobak, alkohol, koline … nabijanje o ...prikaži več zaskrbljenosti in še marsikaj drugega.

  • pancsorpwing 15:00 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • mirror 14:21 06.april 2020.

    Vsi komunisti bodo šli k maši...