Slovenija
22813 ogledov

"Bili smo tik pred katastrofo"

koronavirus covid-19 test Epa
"Umirajo vsi, ne samo stari," opozarja Milan Krek s koprske izpostave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Milan Krek, predstojnik Območne enote Koper, je na tiskovni konferenci vnovič opozoril, da lahko širjenje novega koronavirusa povzročimo samo ljudje z neustreznim vedenjem. Ključni načini za preprečevanje širjenja so držanje distance, higiena rok in nošenje mask. 

"Za covid-19 umirajo ne samo starejši in tisti, ki imajo pridružene bolezni. Umirajo tudi otroci in mladi. Bolezen prizadene vse starostne skupine," je opozoril. 

Kako se bo epidemija pri nas razvila, je odvisno od upoštevanja ukrepov. Za zdaj vse kaže na to, da trenutni ukrepi zadostujejo, saj beležimo upad dnevnega prirasta novih primerov. Ukrep nošenja maske v javnih zaprtih prostorih je po njegovem mnenju nujno potreben za zmanjšanje prenosa. Gre za to, da tisti, ki so okuženi in tega ne vedo, ne širijo okužbe. 

"Lahko bi imeli že okoli 800 mrtvih"

Število okuženih v sosednji Italiji je veliko večje kot v Sloveniji, ker epidemije niso dobro obvladovali. "Mi smo bili tik pred to katastrofo, ki bi se lahko začela s koncertom Bocellija v Stožicah. K sreči je bil odpovedan. Da bo še bolj jasno, kaj bi se zgodilo: v teh dneh bi lahko imeli že okoli 800 mrtvih, če bi se scenarij odvijal po modelu Lombardije. Dobra novica za vse je, da je epidemija v Italiji dosegla vrh. V samem središču epidemije je manj mrtvih in manj potreb po bolniških posteljah." 

Na vprašanje, zakaj je v obalno-kraški regiji in v goriški regiji manj okuženih, je dejal, da so tamkajšnji prebivalci lahko že od sredine februarja spremljali, kaj se dogaja v sosednji državi in kakšna navodila dajejo tamkajšnje oblasti ter tudi sami začeli upoštevati nekatera priporočila. 

Koronavirus - UKC Ljubljana Slovenija Nov skok števila hospitaliziranih, dve osebi sta umrli

Krivulja se še vedno lahko obrne 

Opozoril je, da se lahko še vedno krivulja spremeni v smeri, ko bi se število okužb lahko približalo 10.000. Druženja na zasebnih zabavah bi lahko za zdaj dobro sliko zelo hitro pokvarila.

Kakšen je vpliv upoštevanja ukrepov, kažejo projekcije, ki jih je predstavil. Gledano v svetovnem merilu bi se v primeru neizvajanja ukrepov število okuženih lahko povzpelo na 7 milijard okuženih in 40 milijonov mrtvih. Z izvajanjem ustreznih ukrepov pa lahko na svetovni ravni pričakujemo 2,5 milijarde okuženih in 10 milijonov mrtvih. 

V Sloveniji bi po izračunih strokovnjakov v primeru neizvajanja ukrepov na vrhu epidemije imeli 480.000 okuženih in okoli 90.000 mrtvih. Prav zato je nujno, da se pri nas epidemija giblje v obliki počasi se razvijajoče krivulje, ki našemu zdravstvu omogoča obladovanje situacije. "Država je sprejela ustrezne ukrepe, ki zmanjšujejo število stikov med ljudi in znižujejo že zgoraj omenjeno krivuljo. Po naših izračunih to v Sloveniji deluje," je poudaril Krek.

Bitko se bo dobivalo v domovih za starejše

Po mnenju Kreka so domovi za starejše tista ključna točka, kjer bomo bitko z novim koronavirusom dobili ali izgubili. "Nujno potrebno je, da zaposleni vzpostavijo sistem nadzora in kontrole, hkrati pa vsi tisti, ki živimo zunaj njih, sprejete ukrepe upoštevamo. Zaposleni v domovih morajo zelo dobro kontrolirati svoje zdravstveno stanje in se pri kakršnikoli spremembi izločiti iz sistema," je poudaril. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:31 06.april 2020.

    Krek(Crack)mende sloviš po preprodaji metadona,ki je namenjen odvisnikom,zdej pa ti govno debelo soliš pamet v vezi tegale bacilčka in se delaš pametnega.Zgleda,da si spet dobil krila,saj je na oblasti tebi ljubi plešati dr.vseh zanosti pridobljenimi na prestižni univerzi v Pristinä!

  • silvo82 18:27 06.april 2020.

    to ima prav.domovi za starejše bodo prelomna točka

  • srecko53 17:48 06.april 2020.

    od kod so novi mrtvi seveda iz domov za ostarele kjer vlada ni naredila nič pa tudi zdravstvo ki je na njegovem seznamu okužerni in rizični v bolnice kjer lahko edino ustrezno skrbijo za njih, sedaj so domovi hiralnice kjer ...prikaži več so pod vrašljivo dobro oskrbo zdravnikov družinske medicine ala muževič,,, raj ejih pustijo v mukah umirati kakor da bi jih dali v ustrezno bolnišnično oskrbo.. banda morilska hujši so kot nacisti, segregacija na osnovi starosti in socialnega statusa je to