Slovenija
16043 ogledov

Boj proti epidemiji: Tega se bo vlada lotila danes

Koronavirus v Franciji Epa
Predstavniki vlade o pripravi drugega protikoronskega svežnja s sindikati

Vladne delovne skupine v teh dneh intenzivno pripravljajo predloge za pripravo drugega svežnja interventnih ukrepov za blažitev posledic epidemije koronavirusa. V soboto so svoje ideje in predloge podali gospodarstveniki, danes popoldne jih bodo vladnim predstavnikom na Brdu pri Kranju predstavili še sindikati.

Pet delovnih skupin, ki jih je vlada oblikovala za pomoč pri pripravi drugega protikoronskega svežnja, bo po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina do četrtka pripravilo poročilo s predlogi, na podlagi katerega bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za sveženj. Drugi paket mora biti uveljavljen do konca aprila, pravi Kacin.

Predstavniki različnih panog gospodarstva so ideje in predloge v soboto predstavili vladni delovni skupini za gospodarstvo in kmetijstvo, ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, posveta pa sta se med drugim udeležila tudi ministra delo Janez Cigler Kralj in za javno upravo Boštjan Koritnik, ki sta sicer vodji delovne skupine za vprašanja, povezana z delom, šolstvom in socialnimi zadevami oz. delovne skupine za lokalno samoupravo.

Danes se bodo z vladnimi predstavniki sešli tudi sindikati, ki si želijo aktivne vloge pri oblikovanju in izvajanju ukrepov. Kot so že v minulih dneh poudarili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), si želijo vzpostavitve socialnega dialoga in takojšnjo obnovo delovanja Ekonomsko-socialnega sveta.

V svetovalni skupini za pripravo ukrepov, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik, si poleg predstavnikov podjetij sindikati želijo tudi predstavnike zaposlenih, vključno s predstavniki zaposlenih v javnem sektorju, so v nedeljskem sporočilu za javnost poudarili v KSJS.

Sindikati si sicer želijo tudi odgovorov, kdo in v kakšni meri bo nosil bremena recesije, do katere naj bi prišlo zaradi epidemije koronavirusa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • SonnyBlack 21:28 06.april 2020.

    ljudje kaj vam ni jasno?ukrepi grejo se dalje...omejili bodo uporabo elektricne energije,interneta in tudi denarja.uedki bodo bone in s tem diktirali kaj in koliko cesa bos lahko imel jedel pil... to je zarota...virus je izmisljotina,noben ni bolan kot nam prikazujejo ...prikaži več v stevilkah...statisticno gledano je umrljivost ista kot je bila.... treba bo na ulice in zacet unicevat drzavno imovino,dnevni protesti in randaliranje

  • Grosa 17:08 06.april 2020.

    Premalo nas je takih, ki se zavedamo da glava ni samo estetski dodatek človeškega telesa. Preveč je ovc, ki slepo sledijo kretenskim levim in desnim gravžom, ki se imajo za nekakšne rešitelje naroda. Edina dobra stvar teh ukrepov je obvezno ...prikaži več nošenje mask na javnih mestih, da nam ni treba gledat njihovih negravžnih ksihtov.

  • srecko53 11:10 06.april 2020.

    na silo bodo ukrepe vlekli do 1 maja samo da nas spravijo ob prvomajske piknike, kaj bo naslednje državni praznik na dan ko je jajo prvi prevzel oblast.. dvodnevni z zapovgedanimi procesijami ki s ejih bomo morali udeležiti vsi, saj ...prikaži več bomo do takrat že vsi čipirani s sledniki gibanja in prisluškovanjem tudi med seksom in sranjem