Slovenija
5009 ogledov

NIJZ pripravlja nove ukrepe glede koronavirusa

NIJZ Saša Despot
Da bo virus zagotovo ostal med nami in da se mu bomo morali prilagoditi, je na današnjem spletnem pogovoru, ki so ga organizirali Socialni demokrati (SD), poudaril trenutni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ivan Eržen. Nove smernice bodo kmalu predali ministrstvu.

Možne so sprostitve nekaterih omejitev

"Razmere so zaenkrat ugodne, tako da bi se nam lahko kmalu obetale sprostitve nekaterih omejitev. A počakati moramo še nekaj dni, da bomo videli, kako se bodo stvari odvijale," je napovedal dr. Ivan Eržen, direktor NIJZ. Trenutno imamo približno 30 novih primerov na dan, a po njegovih besedah so največje težave t. i. vroče točke, kot so domovi za ostarele. "Tam je naša najbolj občutljiva populacija, zato bomo naredili vse, da jih zaščitimo, da ne bodo zboleli," je obljubil.

Povedal je, da v teh dneh na NIJZ pripravljajo nove ukrepe, ki bi se jih ljudje morali držati v primeru, da se širjenje covid-19 umiri. Te bodo kmalu predali ministrstvu za zdravje. Je pa prepričan, da bomo s covid-19 imeli še težav. "Ta virus ne bo odšel, bo z nami, zato se bomo z njim morali naučiti živeti. Vse je odvisno od tega, kako se bodo stvari odvijale, a svoje aktivnosti moramo zmanjšati, da damo virusu čim manj možnosti za širjenje," je dejal.

Ukrepi vlade bi lahko prispevali k lažnemu občutku varnosti

Odnosa z vlado Eržen ni želel komentirati, je pa poudaril, da ima vlada trenutno veliko odgovornost, saj mora ljudi zaščititi. "Naša naloga pa je, da posredujemo tista strokovna stališča, ki bodo pripomogla k zaustavitvi širjenja virusa. Vlada ima lahko potem svoje podatke in na njihovi podlagi ukrepa," je pojasnil.

Jelko Kacin Slovenija Vlado zelo skrbijo prihajajoči prazniki

Eržen je namreč nedavno izrazil svoje mnenje v zvezi z dezinfekcijo večstanovanjskih stavb in prepovedi prehoda v druge občine. "Težko je zagotoviti, da je dezinfekcija uspešna, veliko bolj pomembno je poudarjati odgovornost vsakega posameznika. Ta mora predpostavljati, da so vsi predmeti potencialno okuženi, da si takoj umije roke in se ne dotika sluznice. Ukrep nas skrbi zato, ker bi lahko prispeval k lažnemu občutku varnosti in bi ljudje lahko vse te preventivne ukrepe opustili. Mi pač svetujemo, kar je strokovno, za čemer lahko stojimo, v tem se morda razlikujemo od stališč vlade," je pojasnil razlog za nestrinjanje. 

Pomembno je tudi, da se gibljemo, a hkrati ohranjamo fizično distanco. "Če se nekdo vozi z avtom iz ene občine v drugo, pa mi ne vidimo nobenega tveganja za širjenje okužbe, ob upoštevanju vseh drugih omejitev," je dejal.

"Vsi ukrepi so stopili v veljavo v primernem trenutku"

Vseeno pa je dodal, da je vlada vse druge predlagane ukrepe uvedla - težava je torej nastala pri uvajanju dodatnih ukrepov, ki so v nasprotju s stroko, saj, kot je pojasnil Eržen, "naši ukrepi niso šli konkretno v to smer".

Sicer pa aktualni direktor NIJZ meni, da so do zdaj vsi ukrepi začeli veljati v primernem trenutku. "Pred razglasitvijo epidemije smo uspeli vsem primerom slediti, vse smo testirali, v začetnem obdobju smo okužbo omejili. Tudi zdaj nam kaže dobro. Ukrepi omejevanja so bili uvedeni zelo zgodaj, recimo zaprtje šol, gostiln, prepoved javnega prevoza," je naštel. 

Dijaki v srednji šoli Epidemija Svet V šole šele septembra: Spet bodo odprte, ko bomo vedeli, da so naši otroci varni

Zadovoljen je, da jim je uspelo "s skromnimi zaščitnimi sredstvi zagotoviti ustrezno varnost v zdravstvu, da ne pride do širjenja okužb na paciente" in da imamo sorazmerno nizko število tistih, ki potrebujejo posebno nego. "Napenjanje mišic, kdo je hitreje nastavil ukrepe, ni potrebno, dosegli smo, kar smo si vsi želeli," je dodal.

Virus nas bo naučil, kako ravnati v prihodnje

Kar je pomembno v nadaljnje, je po njegovem mnenju upoštevanje priporočil: higiena rok, oddaljenost od drugih oseb, pravilno kašljanje. "Če se bomo tega držali, potem smo v veliki meri zmanjšali možnost širjenja. Radi hodimo okrog bolni in kažemo, kako smo nepogrešljivi - a to se bo kmalu spremenilo. To je težka šola, a prav je, da se naučimo in znanje prenesemo v prihodnost," je dejal.

švedska Zaskrbljujoče Svet Ali Švedska drvi katastrofi naproti?

Se pa na NIJZ ne ozirajo na prakse v drugih državah, saj je, kot pravi Eržen, to odvisno od razmer v posamezni državi, mi pa se moramo prilagoditi razmeram v Sloveniji. Za direktorja NIJZ pa ne bo kandidiral, je napovedal. "Imam svoja leta, zato to priložnost prepuščam mladim, inštitut je velik in v njegovem okviru deluje veliko število mlajših strovnjakov," je zaključil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • srecko53 17:44 06.april 2020.

    od kod so novi mrtvi seveda iz domov za ostarele kjer vlada ni naredila nič pa tudi zdravstvo ki je na njegovem seznamu okužerni in rizični v bolnice kjer lahko edino ustrezno skrbijo za njih, sedaj so domovi hiralnice kjer ...prikaži več so pod vrašljivo dobro oskrbo zdravnikov družinske medicine ala muževič,,, raj ejih pustijo v mukah umirati kakor da bi jih dali v ustrezno bolnišnično oskrbo.. banda morilska hujši so kot nacisti, segregacija na osnovi starosti in socialnega statusa je to

  • srecko53 17:44 06.april 2020.

    bravo eržen pošteno nastavljeno ogledalo vladi...

  • Skira 17:31 06.april 2020.

    Je spustu žogo dol