Svet
7352 ogledov

Ali Švedska drvi katastrofi naproti?

švedska Epa
Medtem ko je večina evropskih držav na prisilnem odmoru, Švedi še vedno prosto nakupujejo, se družijo po lokalih, obiskujejo frizerske salone in nadaljujejo z drugimi oblikami javnega življenja.

Švedska je za razliko od večine drugih evropskih držav ubrala zelo blag pristop k zajezitvi širitve koronavirusa, vendar bi jo naraščajoča krivulja števila obolelih in umrlih lahko prisilila k radikalni spremembi strategije.

Njihova vlada je doslej stavila na zaščitno najbolj rizičnih skupin in delno vzpostavitev čredne imunitete, vendar z izjemo nekaterih priporočil, ki jih odgovorni Švedi zelo dosledno upoštevajo, ni omejevala gibanja ali združevanja manjših skupin ljudi. Gre za tvegan pristop, ki ga nekateri strokovnjaki imenujejo kar "ruska ruleta s švedskim prebivalstvom".

Ležernost vlade je vzbudila tudi pomisleke številnih strokovnjakov, zato pristojni že razmišljao o uvedbi strožjih ukrepov, če se bo število smrti še stopnjevalo. Švedska namreč beleži večje število smrtnih žrtev od drugih nordijskih držav, ki se poslužujejo precej ostrejših prijemov pri zajezitvi epidemije.

Do nedelje je bila na Švedskem potrjena 401 žrtev zaradi novega koronaviusa, kar je 8-odstotno povišanje v primerjavi z dnevom prej. Vlada naj bi v luči naraščajoče krivulje razmišljala o strožjih ukrepih, vendar večjih potez za zdaj še ni povlekla.

NORDIJSKE DRŽAVE:

okuženi / smrti

Švedska 6830 / 401
Norveška 5760 / 73
Finska 2176 / 28
Danska 4647 / 187
Islandija 1486 / 4

Eden vodlinih epidemiologov v državi Anders Tegnell je švedsko strategijo opisal kot poskus "počasnega širjenja infekcije brez preobremenitve zdravstvenega sistema". Dodal je, da je ključnega pomena, da del prebivalstva razvije imuniteto. Zanikal je, da Švedska stavi na čredno imuniteto, kot sta to počeli Velika Britanija in Nizozemska, dokler jih ni zaskrbljujoča statistika prisilila v popoln preobrat.

"Pomebno je oblikovati strategijo, ki bo delovala na dolgi rok. Če imaš znake bolezni, potem ostani doma. Zaklepati ljudi v domove na dolgi rok ne bo obrodilo sadov, saj bodo enkrat morali ven," je za The Guardian povedal Tegnell. Priznal je, da krivulja obolelih za kronavirusom narašča, vendar stanje po njegovi oceni ni zaskrbljujoče. 

Stefan Löfven | Avtor: Epa Epa
Švedski premier Stefan Löfven bolj kot na omejevanje človeške svobode stavi na odgovorno ravnanje državljanov. "Vsak je odgovoren za svoje zdravje, zdravje sosedov in lokalne skupnosti. To velja tako za povsem običajne kot za krizne situacije," je povedala zunanja ministrica Ann Linde.

Samovoljno reševanje krize ja aktualni vladi prineslo tudi nekaj političnih točk, saj ukrepom zaupa 44-odstotkov vprašanih, kar je 18-odstotno povišanje v primerjavi z mesecem februarjem.

Tvegana strategija je sicer že izzvala kritike znanstvene skupnosti. "Situacija v Stockholmu bi lahko kmalu postala kritična. Obstaja veliko tveganje, da bo število obolelih tako naraslo, da zdravstveni sistem tega ne bo zmogel. Oblike zdravljenja so že zdaj odisne od biološke starosti pacienta," je opzoril Stefan Hanson, strokovnjak na področju nalezljivih bolezni.

Cecilia Söderberg-Nauclér, profesorica za mikrobne patogeneze in ena izmed 2300 podpisnikov odprtega pisma, s katerim strokovnjaki vlado pizivajo v strožjim ukrepov, meni, da je popolno zaprtje Stockholma v tem trenutku edina prava rešitev.

"Vzpostaviti moramo nadzor. Ne smemo se znajti v popolnem kaosu. Nihče se ni odločil za takšno pot, zakaj bi jo preizkušali na Švedskem, ne da bi prej dosegli konsenz, ki bi temeljil na dejstvih?" je opozorila. Sten Linnarsson, profesor na Karolinskem inštitutu, je izrazil zaskrbljenost, ker "vlada sprejema ukrepe brez ustrezne znanstvene podlage". 

Premier Löfven je državljane danes znova opozoril, da bo koronavirus terjal več tisoč življenj, ob tem pa pozval k samoomejevanju stikov in poudaril, da razlike med pristopom Švedske in drugih evropskih dražv niso tako dramatične, kot o tem poročajo mediji.

"Kriza bo trajala dolgo, a naša družba je močna. Če bomo vsi ravnali odgovorno, jo bomo premagali," je sporočil.

Komentarjev 4
  • SonnyBlack 08:00 21.april 2020.

    ne podcenjevat svedov...niso kuj tak...nikoli bli,pa nikoli nebojo...

  • Žurnalček 18:26 06.april 2020.

    Boli njih Q , majo v Bosni neomejeno zalogo novih državljanov !

  • stromar 17:37 06.april 2020.

    Še eni pametni, poleg trumpa in jonsona

Sorodne novice