Svet
91875 ogledov

Je to človek, ki je ustvaril COVID-19?

charles lieber Reševalni pas/Twitter
Globalno pandemijo koronavirusa obkrožajo vse glasnejše teorije zarote.

Zdravstveno krizo velikih razsežnosti neizogibno spremljajo tudi številne teorije zarote. Z novim koronavirusom je po svetu okuženih že več kot 1,2 milijona ljudi, okrevalo je dobrih 266.000 posameznikov, zabeležnih je slabih 70.000 smrtnih žrtev.

Uradno je smrtonosni virus izbruhnil na kitajski tržnici v Wuhanu in se od tam razširil po celem svetu, neuradno pa se govori, da gre za bolezen človeške izdelave, za katero naj bi bil odgovoren ameriški znanstvenik in profesor na univerzi Harvard Charles Lieber.

laboratorij COVID-19 koronavirus | Avtor: Epa Epa
Ameriške oblasti so Lieberja, ki naj bi izdelal virus COVID-19 in ga nato prodal Kitajcem, aretirale januarja zaradi domnevno spornih nakazil z naslova raziskovalnega inštituta v Wuhanu in njegovega prikritega sodelovanja v projektu Tisoč talentov, državnega programa za rekrutiranje mednarodne znanstvene elite.

Glede na lokacijo izbruha ter povezave med Kitajsko in 60-letnim strokovnakom so teoretiki zarot prepričani, da je bila aretacija nesporedno povezana s smrtonosno stvaritvjo. Olje na ogenj je februarja prilil senator Arkansasa Tom Cotton, ki je v pogovoru za Fox News namignil, da bi lahko virus nastal v enem izmed wuhanskih laboratorijev.

Tri sumljive aretacije

Govorice o Lieberju so se še okrepile z razkritjem, da so ameriške oblasti poleg njega aretirale tudi dva kitajska študenta, saj naj bi eden od njiju na Kitajsko poskušal pretihotapiti vzorce "občutljive biološke narave".

Sumljive informacije so pod drobnogled vzeli novinarji spletnega portala Snopes.com, ki so preverili vsa razpoložljiva dejstva in prišli do zaključka, da aretacija ameriškega znanstvenika nima povezave z izbruhom koronavirusa.

"Januarja 2020 so bile opravljene tri ločene aretacije. Prvi je bil Lieber. Druga je bila Yanqing Ye, poročnica kitajske vojske, ki je ukradla ameriške podatke. Tretji je bil Zaosong Zheng, ki je ukradel 21 vial bioloških raziskav. Čeprav gre za tri posameznike, ki so prikrivali vezi s Kitajsko, med seboj niso povezani," so zapisali.

Znanstveniki složni

Vodilni svetovni znanstveniki prav tako vztrajno zavračajo vsakršno teorijo zarote, da je bil koronavirus umetno sproduciran.

"Teorije zarote, da COVID-19 ni naravnega izvora, vsi skupaj najstrožje obsojamo," je v medicinskem dnevniku Lancet sporočila skupina 27 mednarodnih raziskovalcev.

koronavirus laboratorij | Avtor: Epa Epa

Kdo je torej Charles Lieber?

Lieber je bil direktor oddelka za biologijo na ameriški prestižni univerzi Harvard, kjer je deloval na področju nanoznanosti. Leta 2013 je postal strateški znanstvenik na wuhanski univerzi za tehnologijo, aktivno pa je sodeloval tudi pri pridobivanju drugih strokovnjakov z različnih področij.

Wuhanska univerza in pekinška vlada naj bi mu nakazovali honorar do 50.000 dolarjev na mesec in dodatnih 150.000 dolarjev letno za stroške nastanitve, istočasno pa je ameriški nacionalni zdravstveni inštitut v raziskave njegove ekipe na Harvardu investiral kar 15 milijonov dolarjev.

Njegova aretacija se po uradnih podatkih ne naša na izbruh koronavirusa, temveč na domnevno krajo intelektualne lastnine.

Komentarjev 8
  • Brane Kacjan 16:09 16.april 2020.

    Kdor je namerno, odgovorno izpustil Korona virus med ljudi, je škodoval sam sebi, svojim in vsem na Zemlji. Lp, KB

  • ylarcho 15:02 07.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Parkmerella
    Parkmerella 01:15 07.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

Sorodne novice