Svet
26926 ogledov

Okužba: Pravilo 6 sekund

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus Slovenija Epa
Raziskovalca Joshua D. Rabinowitz in Caroline R. Bartman opozarjata na pravilo šestih sekund pri izpostavitvi okužbe s SARS-cov-2. Pojasnila sta, zakaj se je treba, predvsem v zaprtih prostorih držati tega pravila.

Joshua D. Rabinowitz in Caroline R. Bartman sta profesorja kemije in genomike ter raziskovalca. Spregovorila sta za časnik NY Times, ki so ga izpostavili tudi v italijanskem časniku Corriere della Sera. Zanimiv je predvsem, po mnenju raziskovalcev, premalo izpostavljen vidik nevarnosti virusa SARS-cov-2 glede časa in kraja izpostavljenosti.

Jeremy Clarkson Jeremy Clarkson Avto Jeremy Clarkson brez dlake na jeziku tudi o koronavirusu

Čas izpostavljenosti je pomemben

NY Times povzema strokovnjaka in piše, da tako kot kateri koli drug strup so tudi virusi običajno v večjih količinah nevarnejši. Majhne začetne izpostavljenosti ponavadi vodijo do blagih ali asimptomatskih okužb, medtem ko so večji odmerki veliko bolj nevarni. Vstop v poslovno stavbo, v kateri je nekdo okužen s SARS-cov-2, ni tako nevaren, kot če bi eno uro na vlaku sedeli poleg okužene osebe.

Epidemija covid koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Boris Johnson Premier Svet Johnsona zaradi koronavirusa odpeljali v bolnišnico

Zato zbolevajo zdravstveni delavci

To je razlog, da so zdravstveni delavci (zdravniki, medicinske sestre, pomočniki, pa tudi čistilke v bolnišnicah) med osebami, ki so najbolj ogroženi in morajo biti nujno ustrezno zaščiteni. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj vsi tako poudarjajo, kako pomembna je socialna distanca oziroma razmik med ljudmi in zakaj so tako pomembni higienski ukrepi: nosite masko, umijte si roke in podobno. Vsi ti ukrepi, tudi kadar se ne morete v celoti zaščititi pred virusom, zmanjšajo odmerek, ki smo mu izpostavljeni.

Koronavirus covid-19 Okužbe Svet Najnovejše odkritje o koronavirusu

Zaprti prostori bolj nevarni

To pomeni, da je treba posebno paziti, da se prepreči izpostavljenost velikim odmerkom virusa, do katerega pride v tesnih interakcijah med ljudmi, ki se srečujejo na kavi, gneči in tudi v mirnem bivanju v isti sobi z babico, s katero se dotikate, zato tudi sami na roke, s katerim se potem dotikate obraza, virus v telo prenesete v večjih količinah, pojasnjujeta oba znanstvenika. Medosebne interakcije so nevarnejše v zaprtih prostorih in na kratki razdalji, s tem se povečuje odmerek, ki se veča s časom izpostavljenosti.
Kar zadeva kršitve pravila ohranjanja razmika enega metra osemdeset centimetrov (ukrep socialne distance, ki so ga navedli ameriški zdravstveni strokovnjaki) med vami in drugimi, na primer pri plačilu na blagajni v trgovini, pa strokovnjaka opozarjata, da mora biti izpostavljenost časovno kratka – od tu njuno pravilo šestih sekund.

koronavirus covid-19 test | Avtor: Epa Epa

Koronavirus, Grčija Dokumenti Svet Je nemška vlada že pred leti napovedala koronavirus?

Upoštevanje varnostnih ukrepov nujno

Nasprotno pa menita, da so nekatere stvari, ki nas prestrašijo, morda manj nevarne, kot si mislimo. Čeprav s sedanjim vedenjem o virusu ni popolnega zagotovila za varnost. Po pripovedovanju ameriških znanstvenikov se zdi, da oblačila, embalaža živil, ki so bile izpostavljene nekomu z virusom, predstavljajo manjše tveganje za okužbo. Zdravi ljudje, ki so v trgovini ali na delovnem mestu skupaj, tvegajo veliko manj, če upoštevajo varnostne ukrepe, kot je nošenje kirurških mask, umivanje rok in razkuževanje. Vse to so splošni napotki, ki bodo koristni tudi, ko se bo končala najbolj akutna faza izrednih razmer, da bi se odločili, katere dejavnosti lahko ponovno zaženemo in na kakšen način, zaključuje novinar v članku, objavljenem v NY Times.
 

Komentarjev 4
  • marko50 09:09 07.april 2020.

    Nena fuflajte

  • pancsorpwing 15:01 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • mulc1 13:46 06.april 2020.

    kar nekaj