Svet
16335 ogledov

Najnovejše odkritje o koronavirusu

Koronavirus covid-19 Profimedia
Zdravniki glede tega medicinskega fenomena nemočni.

Fenomen tako imenovane citokinske nevihte, oblike sindroma sistemskega vnetnega odziva, ima, kot kaže, ključno vlogo v težjih primerih covida-19, danes piše agencija AFP in dodaja, da so zdravniki trenutno nemočni.

Pretirana reakcija imunskega sistema naj bi predstavljala ključni faktor pri katastrofalni zatajitvi organov in smrti pri nekaterih okuženih z novim koronavirusom. Za zdaj ni jasno, v kakšni meri je hudo vnetje pljuč pri kritično obolelih pacientih s covidom-19 posledica virusa ali komplikaciji zaradi pretirane reakcije organizma.

Citokini so proteini molekulske mase, ki delujejo kot posredniki med deli imunskega sistema. Citokinska nevihta je postopek, v katerem se naš imunski sistem pred neznanim virusom odzove s prekomernim množenjem celic imunskega sistema, ki izločajo citokine, kar posledično aktivira nove celice imunskega sistema.

Jelko Kacin Povedal ... Slovenija Razlog, zakaj nočejo povedati lokacije umrlih

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

Hiperimunska reakcija povzroči, da se pljučni mešički zamašijo, ustvarijo otekline, ki preprečijo vstop kisika v krvni obtok, zamašijo krvne žile v ledvicah in drugih organih ter kmalu privedejo do okvare vitalnih sistemov telesa. Do te reakcije lahko pride zelo hitro, pri njej so zdravniki nemočni.

"Vse več je dokazov, da je del bolnikov s covid-10 s hudimi oblikami sindroma citokinskega šoka," je za medicinski časopis Lancet povedala dr. Jessica Manson z University College Hospital v Londonu.

O pojavu zdravniki poročajo že več kot 20 let, povezan je še z dvema nevarnima dihalnima boleznima, SARS-om, in MERS-om. Strokovnjaki ugibajo tudi, da je bila nevihta citokinov v ozadju španske gripe, ki je leta 1918 ubila okrog 50 milijonov ljudi.

Trenutno učinkovitega terapevtskega zdravljenja proti tem pojavu ni.

koronavirus COVID-19 Ljubljana Novi podatki Slovenija To je razlog, da se pandemija pri nas ne umirja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kvasetotidogajamona 09:28 06.april 2020.

    najnovejše odkritje koronavirusa je da prihaja iz 5G omrežja

  • Skira 18:46 05.april 2020.

    Poglej v Google

  • srecko53 18:16 05.april 2020.

    zakah ni več informacij od kod so umrli ,,, saj vsi vemo da so iz vladnih hiralnic torej domov za ostarele kjer jih oskrbujeo nedorasli zdravniki ala Muževič, umirajo v mukah namesto da bi bili oskrbovani v bolnišnicah...