Slovenija > "Kot kaže smo dosegli vrhunec epidemije!"
45155 ogledov

To je razlog, da se pandemija pri nas ne umirja

Jelko Kacin gov.si
Na novinarski konferenci so bili predstavljeni aktualni podatki o šrijenju virusa in nekatera dognanja strokovnjakov.

"Policija je za soboto sporočila, da smo Slovenci upoštevali navodila," je srečanje z novinarji začel uradni vladni govorec Jelko Kacin in poudaril manjšo obremenjenost znanih turističnih točk kot v preteklih koncih tedna. Izpostavil je primer Izole, to so domačini začasno preimenovali kar v "Izolacijo".

Kacin je dejal, da je trend okuženosti pri nas še vedno ugodnejši kot v številnih drugih evropskih državah. Dodal je, da bodo aktualni ukrepi ostali v veljavi vsaj še dva, morda tudi štiri tedne, pač odvisno od poteka situacije.

"Tudi po sproščanju ukrepov bomo morali delovati premišljeno. Naša življenja bomo morali ves čas prilagajati," je še povedal Kacin.

Epidemija covid koronavirus Pismo NIJZ Slovenija Upor na NIJZ, vladi očitajo napake

"Število primerov v Sloveniji ni tako alarmantno kot v evropskih epicentrih," je javnost pomirila Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 v okviru zdravstvenega ministrstva.

"Število okužb ni naraslo do te mere, da bi se ustavilo delo na intenzivnih oddelkih. Vsi, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, ga dobijo. Kadra, aparatur in postelj je zaenkrat dovolj," je zatrdila Beovićeva.

Velik problem so domovi za starejše, kjer okužbe eksponentno naraščajo. "Organizirane so bile skupine zdravnikov in sester, ki pomagajo domovom, tudi tistim, kjer okužbe še niso zaznali. Gre za izobraževanje za primere, če pride do izbruha," je pojasnila Beovićeva.

Ta je opozorila na to, da pandemija ne razsaja le v domovih za starejše in da mora paziti tudi ostalo prebivalstvo. "Učinki nedavnih ukrepov še niso znani, prejši pa so epdidemijo spravili v stabilno stanje. Kljub temu se pandemija ne umirja. Mesece bi morali vzdrževati trenutne ukrepe, da bi zadržali trenutno stanje. Da bo šla krivulja navzdol, moramo torej še bolj dosledno upoštevati navodila," je še dejala Beovićeva in ljudem svetovala, naj bodo med velikonočnimi prazniki previdni.

Koronavirus v Italiji Slovenija Novi podatki: tako veliko smrti v 24 urah še ni bilo

Miroslav Petrovec | Avtor: gov.si gov.si

koronavirus covid-19 test Covid-19 Zdravje V Sloveniji več testov kot pri sosedah, petkrat več kot na Hrvaškem

Miroslav Petrovec, član svetovalne skupine pod vodstvom Beovićeve, je razkril še nekaj ugotovitev. "V imenu kolegov, ki skrbijo za laboratorijsko diagnostiko, lahko rečem, da je Slovenija odlično pripravljena na tem področju. Diagnostika je na najvišji ravni. Epidemijo lahko spremljamo in vodimo na način, da primere zanesljivo odkrijemo in nato zdravimo," je zagotovil.

"Imamo zadostno dobavo reagentov. Nihče, ki ga potrebuje, ne ostane brez kakovostnega testa," je razkril in poudaril, da je trenutno stanje v zdravstvenem sistemu stabilno.

Petrovec pa je ljudem položil na srce, naj se ne družijo s posamezniki iz drugih gospodinjstev. "Odkrite primere nadzorujemo. Od kod torej prihajajo novi primeri? Prihajajo iz druženj, ki se ne dogajajo na javnih krajih, ampak v zasebnih prostorih," je dejal Petrovec in odločno odsvetoval druženja različnih družin.

Komentarjev 14
  • marko50 20:10 06.april 2020.

    Fu....

  • marko50 20:10 06.april 2020.

    Kaj se ne umirja? Kdo se preveč druži. Pa vse vas na kup spravit pa vsakemu en bačn stisnat okoli uh. Kaj se boste zbudili že enkrat tupi Slovenci. Hlapci ste pa hlapci boste ostali.

  • Francisscos 20:07 05.april 2020.

    Bil zunaj na sprehodu. Mlade družine se družijo med seboj. Skupaj božajo živali, ovce in konje preko ograje. Otroci, ki jih imajo na sprehajalnih poteh se ne držijo razdalje do drugih. Psi se ovohavajo. Kolesarji se ne umikajo. Na pumpi ...prikaži več videl stati štiri avtomobile z Ljubljansko tablico, v njih mlajši moški, zgornji srednji razred. Naši državljani in tudi delavci iz bivših republik se ne umikajo na zapovedano razdaljo. Prav se bodo pa okužili. Vse to v Kranju, zraven Planine. Nimamo kam.

Sorodne novice