Slovenija
22278 ogledov

Upor na NIJZ, vladi očitajo napake

Epidemija covid koronavirus Profimedia
Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja je zavrelo. Janša jim odgovarja.

Epidemiologi z NIJZ so v bran v. d. direktorja Ivanu Erženu podpisali pismo, v katerem vladi očitajo sankcioniranje kritik in zanemarjanje stroke. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," so opozorili v pismu, ki ga je pridobil Večer.

V pismu je 25 epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zatrdilo, da delujejo skladno s strokovnimi usmeritvami mednarodne epidemiološke stroke in nadnacionalnih inštitucij. Izpostavili so, da so z implementacijo ukrepov dosegli značilno upočasnitev razvoja epidemije, s 13. marcem pa je strokovno vodenje ukrepov v celoti prevzela strokovna skupina za podporo kriznemu štabu.

"Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov"

Iz pisma

"Epidemiološka stroka pri uvajanju ukrepov ni bila več aktivno vključena, smo pa vseskozi opozarjali na nekatere strokovno sporne odločitve: nošenje mask oziroma katerekoli zaščite pred usti in nosom v zunanjih in notranjih prostorih, razkuževanje javnih površin, omejevanje gibanja na prostem, razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, obvezna uporaba rokavic in njihova nepravilna rab," v pismu, ki ga je pridobil časnik Večer, opozarjajo epidemiologi.

Po njihovem mnenju je trenutno NIJZ zgolj seznanjen z že uvedenimi ukrepi, vseeno pa mora svetu inštituta zagovarjati način komuniciranja z vlado. "Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem zaobšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov," pišejo.

Na Twitterju se je že odzval premier Janez Janša in zavrnil trditve podpisnikov. "Ne drži. @vladaRS je poslušala nasvete domačih in tujih epidemiologov. Tudi tistih iz @NIJZ_pr, ki znajo uporabljati vsaj "

"Govorijo o sebi"

Glavni govorec vlade Jelko Kacin je pismo na dopoldanski tiskovni konferenci kometiral zelo bežno, češ da ne pozna podpisnikov in vsebine. "Oni s tem govorijo o sebi, o svojem dojemanju sveta, realnosti, v katerem je republika Slovenija in njeno prebivalstvo. Želimo si, da bi NIJZ tudi v prihodnje pomagal."

Kacin je dodal, da se na lokalni ravni vsak ukrep zgodi tako, da se o njem pred tem izreče tudi se epidemolog in da torej stroka sodeluje. "Ali je v to dovolj upeta tudi centrala, vodstvo in podpisniki, pa ne morem soditi, saj ne poznam ne seznama ne vsebine podpisnikov."

Tudi infektologinja Bojana Beović, ki vodi svetovalno skupino ministrstva za zdravje, se je na konferenci odzvala previdno. O kritikah NIJZ, da so nekateri vladni ukrepi nepotrebni, je dejala je, da je potrebno razmišljati in delovati o tem, kaj je smiselno in mogoče narediti. Glede sprejetih ukrepov je dejala, da so nekaj, kar v tem času sprejema ves svet, včasih pa da so celo korak pred nekaterimi kasneje potrjenimi spremembami smernic svetovne zdravstvene organizacije. 

Koronavirus v Italiji Slovenija Novi podatki: tako veliko smrti v 24 urah še ni bilo

Eržen se ni strinjal

Pismo se je v javnosti pojavilo po petkovi seji sveta NIJZ, na kateri so sklenili, da bodo predvidoma prihodnji teden objavili razpis za novega generalnega direktorja NIJZ s polnim mandatom. Postopek izbire bi lahko bil zaključen v dveh ali treh tednih, je napovedal predsednik sveta Rok Tavčar. Eržen pa je sporočil, da se za polni mandat ne bo potegoval, ker naj bi želel prostor prepustiti mlajšim.

Eržen je sicer v središču pozornosti znašel v začetku tedna, ko je v intervjuju za tednik Mladina kritiziral vladno zaostritev ukrepov proti širjenju epidemije. "Večina ljudi je že prejšnje ukrepe vzorno spoštovala. In zdaj so zaradi nekaj posameznikov, ki se jim to ni zdelo pomembno, ukrepi še bolj zaostreni za vse. S strokovnega vidika take poteze ne morem zagovarjati," je dejal v intervjuju.

Komentarjev 51
  • asmas1965 13:24 06.april 2020.

    Ivan Eržen, slovenski zdravnik in politik, * 23. junij 1957, Ljubljana. Od leta 2008 je državni sekretar Republike Slovenije na zdravstvenem ministrstvu Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi LDS. Wikipedija ni več kaj dodati.Ržen je tipičen komunistični otrok

  • matermila 18:16 05.april 2020.

    Po zgoraj zapisanem(v pismu NIJZ),sodim,da so ti modeli prepričani,da nas je v Sloveniji preveč,umrljivost premajhna.Ne nositi mask,ne razkuževati prostorov,ne prepovedati prostega gibanja ljudi,čeprav nihče ne ve kdo je in kdo ni okužen,vse to me prepriča v to,da so proti zaustavitvi virusa.

  • Nostalgija 15:49 05.april 2020.

    Na nijz se lahko razburjajo skupaj z nami kolikor se želijo. Iz pisarniških stolckov dajat nasvete in merit moči ni težko. Naj svoje riti odnesejo v bolnišnice, v domove za ostarele itd...