Šport > Nogomet
3681 ogledov

Ogorčenje ne pojenja: "So Afričani živali?!"

antonio rudiger Epa
Ogorčenje zaradi kontroverznega predloga francoskih zdravnikov se še vedno ni poleglo.

Priznana francoska zdravnika sta pred dnevi poskrbela za veliko razburjenja, ko sta med razpravo v neki televizijski oddaji prišla na idejo, da bi cepivo za boj proti novemu koronavirusu testirali na Afričanih. 

"Če sem lahko malce provokativen, ali ne bi bilo bolje, da bi študijo opravili v Afriki, kjer ni mask, zdravljenja ali intenzivne nege? Podobno kot počnemo pri nekaterih raziskavah o AIDSU, ko testiramo prostitutke, ker vemo, da so zelo izpostavljene virusu HIV in nimajo ustrezne zaščite? Kaj misliš?" je razpravo začel Jean-Paul Mira, vodja intenzivne nege na bolnišnici Cochin v Parizu.

"Prav imaš. Razmišljamo o vzporedni študiji v Afriki, vendar nam to ne preprečuje, da bi razmišljali tudi v smeri študije v Evropi ali Avstraliji," mu je odvrnil Camille Locht, vodja raziskovalcev na državnem inštitutu za medicinske raziskave v Lilleju.

Škandalozna izmenjava mnenj je botrovala ostrim odzivom na družbenih omrežjih, oglasile so se tudi protirasistične organizacije, nekaj francoskih politikov in celo nogometni zvezdniki.

Drogba Chelsea Maribor Liga prvakov Stamford Bridge | Avtor: EPA EPA
"Dobrodošli na Zahodu, kjer so belci tako prepričani v svojo večvrednost, da sta rasizem in neumnost nekaj običajnega," je zapisal Senegalec Demba Ba.

Še bolj oster je bil Kamerunec Samuel Eto'o, k je zdravnika oklical za "ku**ina sinova".

Ogorčen je bil tudi Slonokoščenec Didier Drogba. "Afrika ni laboratorij za testiranje. Odločno zavračam ponižujoče, napačne in nadvse rasistične izjave," je zapisal.

Omenjeni trojici se je zdaj pridružil še nogometaš Chelseaja Antonio Rüdiger, sicer nemški reprezentant, čigar mama je bila rojena v Sierra Leoneju, državici na jugozahodni obali zahodne Afrike.

"Potreboval sem nekaj časa, da bi našel prave besede. Dva francoska zdravnika sta na televiziji predlagala, da bi eksperiment z novim cepivom za COVID-19 izvedli v Afriki. Kot da so Afričani nekakšne živali!?! Sramota! To je rasizem na najvišjem nivoju," je zapisal.

Zdravnika sta se za svoje besede že opravičila in dodala, da so bile izjave izzvzete iz konteksta. 

Afrika je še vedno celina z najmanj primeri okužb s COVID-19. Po zadnjih podatkih so potrdili 8500 primerov koronavirusa, umrlo pa je 360 ljudi. Strokovnjaki se sicer bojijo, da so nizke številke odraz nezadostnega testiranja.

Komentarjev 1
  • pancsorpwing 15:04 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks