Slovenija
8075 ogledov

Velikim družinam dajejo, drugim pa jemljejo

družina denar otroci Profimedia
V prvem protikorona zakonu so med tistimi, ki so bili spregledani, tudi vsi samozaposleni, ki so na skrajšanem delovnem času.

Medtem ko je država poskrbela za velike družine in jim namenila višji dodatek za veliko družino (družine s tremi otroki bodo prejele dodatek v višini 504,48 evra, družine s štirimi ali več otroki pa dodatek v višini 691,52 evra), drugi nimajo takšne sreče.

"Koristimo, kar nam po zakonu pripada, sedaj pa izgleda, kot da smo kaznovani. V bistvu pa spadamo pod eno najranljivejših skupin," opozarja ena od samozaposlenih staršev, ki zaradi otrok dela za skrajšani delovni čas. Ker jih je zakon spregledal, se jm seveda poraja vprašanje, kako preživeti. "Človek ne more preživeti od zraka, plačevati položnice. S čim?"

Opozarja tudi na vse tiste mamice, ki so bile lani na porodniškem in jim zdaj po zakonu pripada polovični delovni čas. "Kako bi sploh lahko prikazale upad prihodkov v letošnjem letu, če so bile lani brez prihodka?" opozarja. "Za svoj s. p. živim že 10 let. Od svojega 18. leta se borim zanj kot za lastnega otroka. In danes ste nas dobesedno pahnili v revščino," pravi sogovornica. 

Prvi megazakon namreč med tiste, ki so upravičeni do pomoči, med drugim ne šteje tistih, ki delajo skrajšani delovni čas. Stranka Levica je vložila amandma, ki bi tiste samozaposlene, ki so zaradi skrbi za otroke zaposleni za polovični delovni čas, tudi vključil v oprostitev prispevkov, a amandma ni bil sprejet.

Družina | Avtor: Profimedia Profimedia

Težava v enem členu

V 38. členu Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) piše, da oprostitev plačila prispevkov velja za samozaposlene, ki so na dan uveljavitve zakona v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključeni na podlagi prvega odstavka 15. člena in prvega odstavka 16. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) in ne izpolnjujejo pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na kakšni drugi podlagi. 

In prav ta druga podlaga je "kriva" za to, da samozaposleni na skrajšanem delovnem času ne izpolnjujejo pogojev za plačilo prispevkov. Samozaposleni, ki delajo skrajšan delovni čas, sami poravnajo prispevke za del ur, ki jih delajo, prispevke do polnega delovnega časa pa poravna država. "Glede na sprejet zakon, takšni s. p.-ji niso upravičeni do pridobitve mesečnega temeljnega dohodka (člen 34-37) in niti oprostitve plačila prispevkov 38. člen), saj mora biti edina podlaga za zavarovanje 15. člen ZPIZ-1. Takšni s.p.-ji pa so zavarovani še po 19. členu ZPIZ-2," so nam pojasnili na Ministrstvu RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Navedeno ureditev bodo skupaj z ministrstvom za gospodarstvo, ki je nosilec ukrepa, še enkrat proučili, pravijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.    

družina denar otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdo še izvisi?

Poleg staršev, ki koristijo krajši delovni čas, iz megazakona izpade tudi večina ostalih, navedenih v 19. členu ZPIZ-2 (izjema so verski uslužbenci, ki jih ZIUZEOP posebej navaja), in sicer 
- brezposelni, ki prejemajo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti,
- osebe, ki so do izpolnitve pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine upravičene do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri zavodu za zaposlovanje, 
- osebe, ki so upravičene do nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo po prenehanju delovnega razmerja v skladu s predpisi, ki urejajo zdravstveno zavarovanje, če niso obvezno zavarovane na drugi podlagi,
- družinski pomočniki, upravičenci do delnega plačila za izgubljeni dohodek po predpisih, ki urejajo socialnovarstvene prejemke,
- osebe, ki izvajajo rejniško dejavnost kot poklic v skladu s predpisi, ki urejajo izvajanje rejniške dejavnosti,
- vojaki na prostovoljnem služenju vojaškega roka in državljani med prostovoljnim usposabljanjem za zaščito in reševanje v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in niso obvezno zavarovani na drugi podlagi,
- osebe, ki so upravičene do nadomestila za čas poklicne rehabilitacije po tem zakonu in niso obvezno zavarovane na drugi podlagi.

Pričakovati je, da bodo spremembe, ki bodo zajele tudi trenutno spregledane skupine, vključene v naslednjih megazakonih, ki jih pripravlja vlada za spopadanje s posledicami epidemije novega koronavirusa. Drugi paket ukrepov že pripravljajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar right
    right 16:56 06.april 2020.

    Tudi jaz bi rad nekaj € ker sem ogrožen od teh migrantskih smrduhov in ne od korone

  • andrej084 16:04 06.april 2020.

    A damo še kakšen dodatek adrenslinskemu sporzniku iz Maroka, Afganistana, Pakistana,.. oni turi rabijo, medtem ko so v izolaciji v nastanitvenem centru.