Občutno znižanje subvencij za električna vozila

Foto: PRIMA
Foto: PRIMA
Eko sklad znižuje spodbude za električna vozila.
Oglej si celoten članek

Eko sklad je v uradnem listu in na svoji spletni strani objavil nova javna poziva za dodeljevanje spodbud za nakup električnih vozil za občane in pravne osebe. Spodbuda za električne osebne avtomobile se z novim pozivom znižuje s 7500 evrov na 6000 evrov, ukinjena pa je tudi spodbuda za priključne hibride.

Nižanje subvencij Če želite električni avto, ga kupite čim prej

Razlog za manjše spodbude je naraščanje obsega spodbud za ta ukrep v zadnjih letih, saj je število spodbujenih vozil vsako leto večje za od 60 do 80 odstotkov, so sporočili iz Eko sklada. Da se zagotovi kontinuiteta spodbud in se pozivi ne bi zapirali sredi leta, je treba spodbude znižati.

Avto Brez dlake na jeziku o električnih avtomobilih

Višina spodbude za ostale kategorije na obeh javnih pozivih ostaja nespremenjena.

Foto: PRIMA PRIMA test električnih avtomobilov

Ugodni krediti

Novost pri javnem pozivu za pravne osebe je tudi, da gre za kombiniran poziv, ki vključuje možnost sočasne pridobitve kredita in subvencije. Ta sprememba bo poenostavila in skrajšala čas obdelave vlog predvsem pa izpolnjevanje vlog vlagateljem, saj z eno vlogo vlagatelj prejme dva finančna instrumenta, kredit in nepovratna sredstva, hkrati. Obrestna mera za kredit znaša trimesečni euribor plus 1,3 odstotka. Najnižji znesek odobrenega kredita je 25.000 evrov.

Spreminja obliko Renault pokazal naslednjo generacijo električnih vozil

Z novim javni pozivom za pravne osebe je dodano še določilo, da vozilo ne sme biti kupljeno od poslovno ali zasebno s strani povezane osebe, opredeljene v zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, ter da v primeru, ko višina stroška nakupa vozila znatno presega tržno objavljeno ceno, Eko sklad kot strošek nakupa vozil upošteva tržno ceno.

Avto Zaradi nove zakonodaje bo marsikdo kupil električni avto

Pri javnem pozivu za fizične osebe se spremeni pogoj za nakup testnega vozila, in sicer se obdobje, ko mora biti vozilo s strani vlagatelja kupljeno in registrirano, podaljša na devet mesecev od prve registracije vozila, pri čemer pa ostaja enaka zahteva, da ima prodajalec pred tem vozilo lahko registrirano največ šest mesecev, so še zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:09 13. Marec 2020.

    Napredujemo v eko zavesti in eko podpori. Zamebo No1 še naprej D.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.