Avto
9323 ogledov

Če želite električni avto, ga kupite čim prej

Električni avto polnilnica polnilni kabel Andrej Leban
Država ne bo več tako radodarna s subvencijami ob nakupu električnega avtomobila. Do zdaj je vsakega kupca spodbudila s 7.500 evri, že letos pa se utegne znesek krepko znižati.

Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo in Eko sklada, ter predvidevanjih avtomobilskih uvoznikov pri prodaji e-vozil bo državnih spodbud za električna vozila veliko premalo.

Tesla summon Prvi skok Avto Prvi skok: Toliko električnih Tesel je bilo registriranih pri nas v oktobru

V Sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije so na svojem rednem letnem zboru v eni izmed točk dnevnega reda obravnavali tudi subvencije za električna vozila. Izpostavili so, da so na Eko Sklad naslovili vprašanje, ali bo višina subvencije ostala na isti ravni kot v letu 2019 in koliko bo skupna vsota za električna vozila.

Direktorica Eko sklada Mojca Vendramin je sekciji podala odgovor, da bo eko sklad v okviru triletnega akcijskega načrta, ki ga je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo na osnovi sprejete Strategije za alternativna goriva, odobril za leto 2020 pet milijonov evrov sredstev.

Že kmalu je pričakovati nižje subvencije

To bi bilo v teoriji dovolj za 667 100-odstotno električnih vozil, če upoštevamo, da je višina subvencije eko sklada 7.500 evrov. Na Ministrstvu za infrastrukturo so za zurnal24.si na vprašanje, ali bo na podlagi večjega zanimanja za električna vozila v Sloveniji in večjo ponudbo ter pričakovanja uvoznikov, treba znižati subvencije, odgovorili, da ob nadaljevanju trenda rasti povpraševanja po električnih in priključnih hibridnih avtomobilih pričakujejo, da bo v letu 2020 prvič registriranih približno 1000 električnih avtomobilov.
"K temu pritrjujejo tudi statistični podatki prvega meseca letos, ko je bilo prvič registriranih 85 električnih avtomobilov. Pričakovati je, da se bo višina subvencije za električna vozila letos znižala. Če predpostavimo, da bi višina subvencije znašala 6.000 evrov, bi lahko z razpoložljivimi sredstvi v višini pet milijonov evrov subvencionirali okoli 833 električnih avtomobilov," so nam odgovorili iz MZI in dodali, da za zdaj ni znano, ali se bo kvota sredstev za tovrstne subvencije Eko sklada ob večjem številu vlog povišala.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

Audi e-tron sportback Avto Leta 2020 bodo električni "stresli" Slovenijo

Zanimivo je, da na Eko Skladu predvidevajo, da bo letos vloženih vsaj 1.500 zahtevkov za subvencijo, kar pomeni, da bi pet milijonov subvencij utegnilo zmanjkati že do jeseni ali celo sredi poletja, sploh zato, ker subvencije črpajo tudi kupci priključnih hibridov, e-skuterjev, e-koles.

Iz Eko Sklada so za zurnal24.si odgovorili, da je bilo leta 2019 dodeljenih subvencij za e-vozila za 1003 vozila (v to niso vštete samo M1 kategorije, ampak tudi L7 in motorna kolesa). Za letos ocenjujejo, da bo spodbujenih okoli 1500 vozil. Od leta 2011, ko je bilo podeljenih 16 subvencij, pa do konca leta 2019 je bilo skupaj podeljenih subvencij za 2.580 vozil.

Pri Sekciji so v zapisniku redne seje iz februarja letos zapisali, da MZI podpira takšne višine subvencije, kot so bile do sedaj. Tako, da je višina subvencije za letošnje leto odvisna od politične odločitve vlade oziroma pristojnih ministrstev. Druga možnost pa je tudi, da se v trenutku, ko zmanjka subvencij tekočega leta zapre razpis in se odpre novi, vendar je pri tem treba vedeti, da po zakonu ni možno porabljati sredstva za eno leto vnaprej.

Nakup avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Nissan Leaf 6 električnih Avto Šest električnih avtov so želeli izprazniti do ničle ... To se je zgodilo ...

Kupec mora vedeti, koliko bo stal avtomobil

V okviru triletnega akcijskega načrta, ki ga je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo na osnovi sprejete Strategije za alternativna goriva so pri sekciji navedi predloge, ki jih bo po njihovem mnenju treba v naslednjih letih tudi uresničiti. Predlagajo dodatno subvencijo, ki bi jo namenila država za nakup 100-odstotno električnega vozila ali hibridnega vozila oziroma zamenjavo vozila, ki je starejše od 10 let. S tem bi reševali problematiko starega voznega parka, saj je ocena, da imamo na trgu več kot 200.000 vozil, ki imajo motor z notranjim zgorevanjem EURO 1, EURO 2 in EURO 3. 

Tesla logo Avto Velika napaka Nizozemske pri politiki do električnih vozil

Slavko Ažman, vodja delovne skupine za davke pri Sekciji za osebna motorna vozila, je za zurnal24.si dejal, da se tudi pri Sekciji bojijo, da bo subvencij zmanjkalo še pred jesenjo, saj tudi sami v prvih ocenah predvidevajo, da bi prodajalci vozil ob zdajšnji višini subvencije ob povečani ponudbi novih modelov v letu 2020 na leto prodali med 1500 in 2000 povsem električnih vozil, zato aplicira na vlado, naj, če se je resno lotila e-mobilnosti omogoči, da bo višina subvencije ostala nespremenjena, še bolj pa je pomembno, da naj zagotovi predvidljivost. "Subvencija mora biti predvidljiva. Če nekdo danes naroči električni avto, mora vedeti, koliko bo zanj odštel z odbito subvencijo. Dejansko pa danes avto naroči, subvencijo pa dobi šele, ko bo avto v Sloveniji pri trgovcu in bo plačal registracijo," pravi Ažman in dodaja, da je pri pravnih osebah drugače in subvencijo prejme takoj, a je "malha" pet milijonov razdeljena približno na pol, torej 2,5 milijona za pravne in enako za fizične osebe.

grega.prebil@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • nothoco 05:30 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ticedi 02:41 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tinfedisc 23:30 16.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks