Od leta 2015 bo eCall v avtih obvezen

Foto: BMW
Foto: BMW
Evropski poslanci so odločili, da bodo morali biti od leta 2015 vsi novi avtomobili opremljeni z avtomatskimi sistemi za klice v sili eCall.
Oglej si celoten članek

Ti sistemi bi ob prometni nesreči samodejno priklicali reševalne službe in jih obvestili o lokaciji ponesrečenega vozila, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta, ki je za uredbo glasoval s prepričljivo večino. Zdaj bodo morale o tem razpravljati vlade posameznih članic.


Odločilna bodo pogajanja

eCall bi moral tako v prihodnje spadati v standardno opremo avtomobilov, od leta 2015 pa bo moral biti nameščen v novih avtomobilih. Ali se bo to res zgodilo, za zdaj ni znano. Pogajanja med Evropskim parlamentom in državami članicami bi se lahko morebiti začela šele jeseni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sistem bi moral biti brezplačen in temeljiti na številki klica v sili 112. Da bi se zaščitili osebni podatki, naj bi se zagotovilo, da so posredovani podatki namenjeni samo reševanju. Poslanci Alde so sicer izrazili zaskrbljenost, da bi se lahko avtomobilom s pomočjo eCall sledilo, a njihov predlog o ročnem izklopu eCalla so poslanci zavrnili.

Evropska komisija ocenjuje, da bi lahko eCall znatno skrajšal čas prihoda reševalnih služb na prizorišča nesreč, še posebej koristen pa naj bi bil, če bi bili udeleženci nesreče nezavestni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.