Avto
30 ogledov

Od leta 2015 bo eCall v avtih obvezen

ecall, klic v sili BMW
Evropski poslanci so odločili, da bodo morali biti od leta 2015 vsi novi avtomobili opremljeni z avtomatskimi sistemi za klice v sili eCall.

Ti sistemi bi ob prometni nesreči samodejno priklicali reševalne službe in jih obvestili o lokaciji ponesrečenega vozila, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta, ki je za uredbo glasoval s prepričljivo večino. Zdaj bodo morale o tem razpravljati vlade posameznih članic.


Odločilna bodo pogajanja

eCall bi moral tako v prihodnje spadati v standardno opremo avtomobilov, od leta 2015 pa bo moral biti nameščen v novih avtomobilih. Ali se bo to res zgodilo, za zdaj ni znano. Pogajanja med Evropskim parlamentom in državami članicami bi se lahko morebiti začela šele jeseni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sistem bi moral biti brezplačen in temeljiti na številki klica v sili 112. Da bi se zaščitili osebni podatki, naj bi se zagotovilo, da so posredovani podatki namenjeni samo reševanju. Poslanci Alde so sicer izrazili zaskrbljenost, da bi se lahko avtomobilom s pomočjo eCall sledilo, a njihov predlog o ročnem izklopu eCalla so poslanci zavrnili.

Evropska komisija ocenjuje, da bi lahko eCall znatno skrajšal čas prihoda reševalnih služb na prizorišča nesreč, še posebej koristen pa naj bi bil, če bi bili udeleženci nesreče nezavestni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.