Avto
47 ogledov

Samodejni klic na pomoč je nared

TZAVTO, ecall, 05.02.14, foto: BMW BMW
V Sloveniji se bo začelo poskusno delovanje sistema eCall. Mogoča je tudi naknadna vgradnja v avtomobile.

Na začetku januarja je na hribovitem območju na Celjskem avto ponoči zgrmel v grapo. Šele zjutraj ga je opazil naključni mimovozeči, v njem pa poškodovanega sopotnika, ki je več ur zaman klical na pomoč. Za voznika je pomoč prišla prepozno.

Samodejen in takojšen klic na pomoč

Storitev eCall, ki bo uradno po vsej Evropski uniji v vse nove avtomobile uvedena leta 2015, naj bi vsako leto rešila okoli 2.500 življenj in zmanjšala posledice hudih poškodb za 15 odstotkov, saj bo avtomobil reševalce o prometni nesreči prek posebnega modula obvestil samodejno in nemudoma, prav tako pa o natančni lokaciji, s čimer se bo zelo skrajšal čas prihoda pomoči.

Prvo leto učenje

Uprava za zaščito in reševanje kot ena od prvih sodelujočih evropskih organizacij že uvaja poskusno delovanje storitve. Kot pojasnjuje vodja centra za obveščanje Boštjan Tavčar, so doslej rešili vsa ključna tehnična vprašanja in opravili teste, tako da bodo v prihodnjih mesecih operaterji prejemali takšne klice s celotnega območja države, prav tako bodo odpravljali morebitne pomanjkljivosti in testirali aplikacije za sprejem klicev. "V vseh regijskih centrih za obveščanje je nameščena potrebna programska oprema za sprejem klicev. V času poskusnega obratovanja bomo odpravili morebitne pomanjkljivosti oziroma po potrebi prilagodili delovanje," je pojasnil.


Podobne storitve, ki so jih doslej ponujali določeni avtomobilski proizvajalci, niso neposredno skladne, zato preklop praviloma ne bo mogoč, Tavčar opozarja tiste lastnike vozil, ki so določeno vrsto klica v sili omogočali že doslej, a so ti delovali prek znamkam lastnega sistema obveščanja. Avtomobilski proizvajalci so sicer vključeni v projekt Heero, prek katerega se uvaja eCall. "Podatka, katere znamke že podpirajo storitev eCall, nimamo. Bo pa storitev obvezna po letu 2015," dodaja Tavčar.

Sporočil bo, ali je dizel ali bencinar

Kako deluje eCall? Posebni v avtomobil vgrajeni modul s tehnologijama GSM in GPS na podlagi podatkov iz avtomobilskih senzorjev ugotovi, da se je zgodila nesreča, na podlagi podatkov o pojemkih bo mogoče razbrati tudi, kako huda je. Modul prek oddajnika sproži podatkovni klic v enega od 13 regijskih centrov in hkrati ob obvestilu o nesreči sporoči natančne podatke o kraju, času in zadnji smeri vožnje, številu potnikov ter tudi o vrsti in posebnostih vozila, denimo ali gre za dizla ali bencinarja, saj vsi ti vnaprej zbrani podatki o vozilu ekipi reševalcev prihranijo dragocene sekunde in minute. 

eCall omogoča tudi vzpostavitev zvočne povezave s klicnim centrom, tako da so lahko reševalci v stiku s ponesrečencem. Vzpostavljanje klica za prenos podatkov so vsi operaterji mobilnih storitev v državi dolžni zagotavljati brezplačno, prav tako naj bi tehnologija pravilno delovala na obmejnih območjih, ko pride do podvajanja signalov in bo klic pravilno posredovala klicnemu centru države, v kateri se je nesreča zgodila. 

Eno življenje vredno veliko več

Kot navaja Tavčar, je predvidena cena uvedbe eCall v letošnjem in prihodnjem letu 30.000 evrov, kar je razmeroma nizek strošek, če vemo, da izguba enega mladega življenja v strogo denarnem smislu stane državo vsaj 20-krat več. Bo pa treba po dokončni uvedbi skleniti še ustrezno letno vzdrževalno pogodbo. Kakšen bo letni strošek, bodo na upravi ocenili po enoletnem delovanju storitve. Stroški mobilnih operaterjev, ki so morali prilagoditi delovanje svojih sistemov za storitev, v ta znesek niso všteti. 

Komentarjev 4
  • maresem 17:21 10.februar 2014.

    Kupite si golf 2, pa ne bo teh dilem.

  • ghost1 14:17 10.februar 2014.

    Še dodatne negativne stvari:- kaj pa, ko ponesreči pritisneš na gumb, oz. elektronika zataji in sama aktivira klicanje?- ko se že ob majhni nesreči, kjer ni potrebe po policiji, sproži sistem in ti prikliče policiste in reševalce?- ...prikaži več prisluškovanje pogovorom itd... že sedaj novejši avtomobili samodejno preko računalnika pošiljajo statistične podatke nazaj proizvajalcem oz. pogodbenikom...

  • URIAH HEEP 09:56 10.februar 2014.

    In seveda tudi prisluškovali nam bodo lahko. No sej to nam lahko že prek gsm aparatov.Ker ponavadi ta tehnologija vsebuje prenos podatkov, se bo odprla še ena možnost.Prevzem kontrole nad vozilom, kar se seveda že da in se ...prikaži več tudi že uporablja.Lp