Avto
28 ogledov

eCall bo reševal tudi življenja Slovencev

ecall, klic v sili BMW
Sedaj je uradno. Čez dve leti in pol bodo vsi novi avtomobilski modeli reševali življenja s pomočjo klica eCall.

Dolgo napovedovana tehnologija, ki so jo nekateri proizvajalci že doslej na svojo roko vgrajevali v avtomobile, bo z oktobrom 2015 obvezna oprema vsakega novega modela na evropskem trgu. Če bosta avtomobil oziroma lahko gospodarsko vozilo zaznala, da sta udeležena v hujši prometni nesreči, bosta samodejno poklicala na vseevropsko reševalno številko 112 in sporočila koordinate ter s tem aktivirala reševalno službo.

Na ta način naj bi vsako leto rešili kar 2.500 življenj Evropejcev, saj v primeru nesreče šteje prav vsaka minuta, gotovo pa je za ponesrečence pomembna t. i. zlata ura.

Antonio Tajani, podpredsednik Evropske komisije in evropski komisar za industrijo in podjetništvo, je povedal: "Vzpostavitev medobratovalne vseevropske storitve eCall predstavlja pomemben napredek pri izboljšanju varnosti na cestah. Državljani EU lahko zaupajo temu sistemu, ki prihrani čas in pomaga preprečiti izgubo življenj ter poškodbe na naših cestah. Predstavlja tudi pomemben korak pri oblikovanju pametnejših vozil in izboljšanju naše konkurenčnosti."

Do omenjenega datuma pa mora biti po vseh državah članicah vzpostavljena tudi vsa potrebna komunikacijska arhitektura za sprejem klicev. Sistem bo sicer deloval tudi v nečlanicah Islandiji, Norveški in Švici. Po prvih predvidevanjih naj bi proizvajalci eCall "prostovoljno" vpeljali že z letom 2009, a jih je to v praksi storilo le nekaj (denimo koncern PSA, BMW, Ford ...)

ACEA: Imeli bodo zelo malo časa

V evropskem združenju proizvajalcev ACEA so se na današnjo zakonodajno podlago za eCall odzvali pozitivno. Ob tem pa opozarjajo, da zakonodajni predlogi komisije ne navajajo nič glede tehnoloških rešitev za eCall, saj naj bi to reševali podzakonski akti, ki pa so predvideni šele za prihodnje leto. Zato so v ACEA zaskrbljeni, da bodo imeli premalo časa na prilagoditve. ACEA sicer predlaga uporabo komunikacijske infrastrukture, kot jo uporabljajo mobilniki.

Komentarjev 5
  • URIAH HEEP 10:32 14.junij 2013.

    Vsekakor zelo uporabna tehnologja.Jaz jo že imam vgrajeno v svojem BMWju.Slaba stran tega je, da boš vedno izsledljiv, kje si oz si se vozil, in marsikatera inštitucija SOVA MI6, CIA... oz država bo to lepo izkoriščala in nas ...prikaži več nelegalno sledila. Mi pa pušnemo zasebnost.No vsekakor ima to nalogo že moderen GSM z vgrajenim gpsom.

  • zdrej 10:01 14.junij 2013.

    V začetki še bodo sigurno kakšni problemi, vendar bo sistem zelo praktičen. Če ti postane slabo, recimo infarkt, lahko pokličeš ročno. V primeru trka pa se zadeva aktivira avtomatično. Po moje je problem, pri kakšnem trku naj kliče?? Namreč lahko ...prikaži več imaš trk, ki je minimalno večji od sprožitve Airbaga, udeleženim ni praktično nič, policija bo pa šla na teren zaradi tega. Po vsej verjetnosti bo še en faktor hitrost v času trka.

  • Sebastjan Kroflič 08:42 14.junij 2013.

    strauski: je še malo zgodaj za tebe? Saj sistem AVTOMATSKO kliče pomoč!!