Od vstopa na AC do izstopa brez dotika volana

Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0
Številne kamere, senzorji in natančna kartografija v povezavi z navigacijo že danes omogočajo avtonomno vožnjo po avtocesti.
Oglej si celoten članek

Nissan je najavil naprednejšo različico svojega ProPilot sistema, ki bo omogočila samodejno vožnjo po avtocesti. Sistem zdaj od voznika zahteva, da med premikanjem drži roke na volanu, ter nadzira pospeševanje in zaviranje, ProPilot 2.0 pa v teoriji omogoča, da potujete od vstopa na avtocesto do izstopa, brez dotika volana.

Foto: Nissan Nissan propilot 2.0

Voznik mora vseeno spremljati dogajanje v prometu. Ko sistem opazi spremembo pred vozilom ali počasnejše vozilo, ki se lahko zaobide, s pomočjo svetlobnih in zvočnih signalov sporoči vozniku, da prevzame nadzor nad vozilom. V kabini je nameščena posebna kamera, ki nadzira voznikovo pozornost. PriPilot 2.0 sicer lahko tudi sam zamenja vozni pas, pogoj pa je, da ima voznik roke na volanu in je vklopljen smernik.

Foto: Nissan Nissan propilot 2.0

Ko sistem zazna, da je možno varno zamenjati vozni pas, to samodejno stori. ProPilot 2.0 se zanaša na številne kamere in senzorje na vozilu kot tudi zemljevide in navigacijske podatke vozila. Voznik sistem aktivira tako, da vnese svojo pot v navigacijski sistem.
Ko se vozilo približa delu poti, kjer lahko deluje avtomatizirano, je voznik na to opozorjen tako zvočno kot z vizualno. ProPilot 2.0 je, za zdaj najavljen samo za japonski trg. Od letošnje jeseni bo na voljo na vozilu nissan skyline.

Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0 Foto: Nissan Nissan propilot 2.0

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:16 20. Maj 2019.

    To nikakor ne drži. Avto je daleč od samovozečega. Večno bo treba imeti roko na volanu. Pozabite za take avte. …

  • 11:25 18. Maj 2019.

    ... in potem se na sredi vožnje "uščije dež". Vsi senzorji se hipoma izklopijo. Preverjeno. Pa če je megla isto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.