Avto
1730 ogledov

Od vstopa na AC do izstopa brez dotika volana

Nissan qashqai propilot
1/6
Saša Despot
Številne kamere, senzorji in natančna kartografija v povezavi z navigacijo že danes omogočajo avtonomno vožnjo po avtocesti.

Nissan je najavil naprednejšo različico svojega ProPilot sistema, ki bo omogočila samodejno vožnjo po avtocesti. Sistem zdaj od voznika zahteva, da med premikanjem drži roke na volanu, ter nadzira pospeševanje in zaviranje, ProPilot 2.0 pa v teoriji omogoča, da potujete od vstopa na avtocesto do izstopa, brez dotika volana.

Nissan propilot 2.0 | Avtor: Nissan Nissan

Voznik mora vseeno spremljati dogajanje v prometu. Ko sistem opazi spremembo pred vozilom ali počasnejše vozilo, ki se lahko zaobide, s pomočjo svetlobnih in zvočnih signalov sporoči vozniku, da prevzame nadzor nad vozilom. V kabini je nameščena posebna kamera, ki nadzira voznikovo pozornost. PriPilot 2.0 sicer lahko tudi sam zamenja vozni pas, pogoj pa je, da ima voznik roke na volanu in je vklopljen smernik.

Nissan propilot 2.0 | Avtor: Nissan Nissan

Ko sistem zazna, da je možno varno zamenjati vozni pas, to samodejno stori. ProPilot 2.0 se zanaša na številne kamere in senzorje na vozilu kot tudi zemljevide in navigacijske podatke vozila. Voznik sistem aktivira tako, da vnese svojo pot v navigacijski sistem.
Ko se vozilo približa delu poti, kjer lahko deluje avtomatizirano, je voznik na to opozorjen tako zvočno kot z vizualno. ProPilot 2.0 je, za zdaj najavljen samo za japonski trg. Od letošnje jeseni bo na voljo na vozilu nissan skyline.

Nissan propilot 2.0 | Avtor: Nissan Nissan
Nissan propilot 2.0 | Avtor: Nissan Nissan
Nissan propilot 2.0 | Avtor: Nissan Nissan

Komentarjev 2
  • Lion007 09:16 20.maj 2019.

    To nikakor ne drži. Avto je daleč od samovozečega. Večno bo treba imeti roko na volanu. Pozabite za take avte. Novinarji pa naj ne zavajajo bralcev, ker bodo mislili, da lahko že danes spustijo volan.

  • Snežinko 11:25 18.maj 2019.

    ... in potem se na sredi vožnje "uščije dež". Vsi senzorji se hipoma izklopijo. Preverjeno. Pa če je megla isto (tudi preverjeno!). Pa tam, kjer je leva ali desna črta zabrisana/slabo pobarvana isto (spet preverjeno!). Naj nadaljujem ali boste raje držali volan?