Olepšava po predpisih

Foto: Žurnal24 Najcenejša 16-palčna aluminijasta platišča stanejo okoli sto evrov, 17-palčna so
Seznam lepotnih dodatkov za avtomobil je dolg skorajda v neskončnost, edini omejitvi sta znesek, ki ga je lastnik pripravljen plačati, in ustreznost predpisom.
Oglej si celoten članek

Na trgu je veliko dodatkov, s katerimi je mogoče vozilo opremiti po lastnih željah in okusu. Največkrat se vozniki odločajo za lahka platišča, izbočene odbijače in masko, pragove, nastavke za izpušne cevi, strešna okna, kromirane kljuke in ogledala. V notranjosti pa se odločajo za športnejše prestavne ročice, volanske obroče ali sedeže. Ponudba dodatkov je od znamke do znamke precej različna, največ jih je na voljo za najbolj priljubljene avtomobile.

Za okoli 500 evrov vložka se lahko voznik avtomobila (odvisno od znamke in starosti) nadeja enega športnega odbijača, spojlerja in kakšnega detaja. Najcenejša 16-palčna aluminijasta platišča stanejo okoli sto evrov, 17-palčna so dražja za najmanj tretjino.

 

 
Velikokrat je najceneje, če se za lepotne spremembe v prid športnemu videzu kupec odloči že ob nakupu novega vozila, pri čemer lahko izbira kar med enim od lepotnih paketov, ki jih ponujajo proizvajalci. Če se spreminjanja vozila lotite naknadno, imate na voljo dodajanje tovarniške opreme prek pooblaščenega serviserja ali nakup opreme pri katerem izmed drugih ponudnikov tovrstnih dodatkov.

Pri slednjih morate biti pozorni na ustrezna potrdila, da je oprema skladna s predpisi, saj vas bodo brez tega na tehničnem pregledu zavrnili. Temu se je najlažje izogniti, če se odločite za tovarniške, a zato največkrat dražje dodatke. Na Ljubljanskem potniškem prometu, ki izvaja homologiranje vozil, največ kršitev predpisov zaznavajo v zvezi z neustreznimi platišči ali zatemnevanjem stekel. Opozarjajo na previdnost zlasti pri nakupu rabljenih vozil z dodatno opremo, saj morajo novi lastniki od prejšnjih pridobiti tudi ustrezna potrdila o dodatkih.

Marko Kramberger pravi, da se vozniki najraje odločajo za razne spojlerje.

 

O lepotnih dodatkih smo se pogovarjali z Markom Krambergerjem iz Porsche Slovenija.

Na kaj morajo biti pozorni lastniki avtomobilov, ki želijo nanje namestiti lepotne dodatke?
Predvsem na vgrajene dele, da imajo homologacijsko potrdilo proizvajalca o ustreznosti z vozilom. Naknadna homologacija je namreč lahko precej draga ali sploh ni mogoča.

Katere dodatke za zunanji ali notranji videz kupci najraje naročajo?
Največ se odločajo za sprednje spojlerje, stranske pragove in zadnje spojlerje. Priljubljeni so tudi manjši dodatki, kot so kromirane kljuke ali stranska ogledala in podobno.

Kaj lahko kupec pričakuje, če je pripravljen v lepotne dodatke vložiti recimo 500 evrov?
Za 500 evrov bolj malo. Mogoče dodatke na ogledalih, zadnji spojler, morda kakšna ročka v notranjosti, nato pa že zmanjka denarja.

Koliko časa vzame vgradnja delov?
Naročene dele dobimo v treh dneh, nato pa je odvisno od dogovora s kupcem, kdaj lahko pripelje avtomobil. Stranka bo pri večjih posegih brez avtomobila en dan, pri manjših nekaj ur.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.