Padec v obleki vam postrga vso kožo

Foto: ADAC ADAC test oblačil Foto: ADAC ADAC Foto: ADAC ADAC Foto: ADAC ADAC
Pravilna izbira oblačil pri vožnji s skuterjem bistveno vpliva na posledice odrgnin kože pri padcu.
Oglej si celoten članek

Skuterji so med najbolj priljubljenimi prevoznimi sredstvi v mestih. Vendar pa le malokateri motorist razen na čelado pomisli na druga zaščitna oblačila.

Rezultati ADAC-ovega testa so pokazali, da vsakdanja oblačila potnike na skuterju tudi ob povsem nedolžnem zdrsu z motorja ščitijo slabo.

S testnimi lutkami so s tremi vrstami oblačil simulirali padec s skuterja pri hitrosti 50 km/h, kar ustreza zdrsu z motorja ali blokiranju koles motorja: 

- s klasično "pisarniško obleko", ki so jo sestavljale hlače, jakna in čevlji, v vrednosti 130 evrov,

- z lahkimi športnimi oblačili, kot so bombažna jakna in klasične hlače iz džinsa, ter teniškimi copati v vrednosti 140 evrov,

- s posebno motociklistično obleko iz džinsa, ki so jo sestavljali jakna in hlače, ojačane s kevlarjem, v vrednosti 300 evrov.

Rezultati so pokazali, da le prava motoristična oblačila dobro ščitijo voznika pred poškodbami. Jakna in hlače, ojačane s kevlarjem, se niso povsem strgali, na oblačilih so le manjše raztrganine, kar pomeni, da si motorist, oblečen v takšna oblačila, ne bi poškodoval kože. Z oceno slabo so na testu ocenili preostali dve vrsti oblačil, pri čemer je bila resnost poškodb v primeru "pisarniške obleke'' zelo velika, saj jo je na testu povsem razcefralo, motorist pa bi imel odrgnine po večjem delu telesa. Velike odrgnine bi nastale tudi na koži motorista, oblečenega v navadne hlače iz džinsa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.