Avto
74 ogledov

Padec v obleki vam postrga vso kožo

ADAC test oblačil
1/4
ADAC
Pravilna izbira oblačil pri vožnji s skuterjem bistveno vpliva na posledice odrgnin kože pri padcu.

Skuterji so med najbolj priljubljenimi prevoznimi sredstvi v mestih. Vendar pa le malokateri motorist razen na čelado pomisli na druga zaščitna oblačila.

Rezultati ADAC-ovega testa so pokazali, da vsakdanja oblačila potnike na skuterju tudi ob povsem nedolžnem zdrsu z motorja ščitijo slabo.

S testnimi lutkami so s tremi vrstami oblačil simulirali padec s skuterja pri hitrosti 50 km/h, kar ustreza zdrsu z motorja ali blokiranju koles motorja: 

- s klasično "pisarniško obleko", ki so jo sestavljale hlače, jakna in čevlji, v vrednosti 130 evrov,

- z lahkimi športnimi oblačili, kot so bombažna jakna in klasične hlače iz džinsa, ter teniškimi copati v vrednosti 140 evrov,

- s posebno motociklistično obleko iz džinsa, ki so jo sestavljali jakna in hlače, ojačane s kevlarjem, v vrednosti 300 evrov.

Rezultati so pokazali, da le prava motoristična oblačila dobro ščitijo voznika pred poškodbami. Jakna in hlače, ojačane s kevlarjem, se niso povsem strgali, na oblačilih so le manjše raztrganine, kar pomeni, da si motorist, oblečen v takšna oblačila, ne bi poškodoval kože. Z oceno slabo so na testu ocenili preostali dve vrsti oblačil, pri čemer je bila resnost poškodb v primeru "pisarniške obleke'' zelo velika, saj jo je na testu povsem razcefralo, motorist pa bi imel odrgnine po večjem delu telesa. Velike odrgnine bi nastale tudi na koži motorista, oblečenega v navadne hlače iz džinsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.