Avto
33 ogledov

400 evrov vreden sedež ni dovolj varen

Dober otroški sedež naj bo z vrha lestvice glede na varnost, je enostaven za upo Žurnal24 main
Dražje ni nujno varno, ugotavljajo strokovnjaki, ki so objavili zadnji test otroških sedežev.

Nemška organizacija ADAC je v sodelovanju z drugimi nacionalnimi prometnimi organizacijami, med drugim tudi slovenskim AMZS, opravila obsežna testiranja novih modelov otroških sedežev. Skupno so v šestih različnih kategorijah preizkusili 27 izdelkov, poleg varnosti ob morebitnem trčenju pa so posebno pozornost namenili ergonomiji, lahkotnosti pripasovanja, čiščenja pa tudi vsebnosti otroku potencialno škodljivih snovi.

Dva izmed izdelkov sta si prislužila oceno zelo dobro, 12 pa dobro. Zelo kritični pa so bili strokovnjaki do modela sicer zelo uveljavljene znamke Jané (strata & strata platform), ki je le za desetinko ocene še ujel oceno zadovoljivo, saj bi bil sicer označen kot otroku nevaren izdelek. Sedež oziroma lupinica, ki naj bi skrbela za varnost novorojenčkov, ima namreč popolnoma zgrešen sistem pripasovanja, ki ne učvrsti otroka. Ta sedež pa se v trgovinah prodaja po zelo visoki ceni, in sicer za več kot 400 evrov, opozarjajo strokovnjaki!

Zato staršem priporočajo, naj pred nakupom raje kot po ceni izdelke razvrstijo po kakovosti, ki jo izpričujejo podobni testi.

Med ugotovitvami tokratnih testiranj strokovnjake veseli dejstvo, da so proizvajalci iz izdelkov skorajda povsem umaknili nevarne snovi, ki se sproščajo in lahko škodujejo zdravju. Takšne snovi so bile še pred nekaj leti v otroških sedežih obsežno uporabljene. 

Letošnje rezultate testiranj sedežev si lahko ogledate TUKAJ (v nemščini).

Komentarjev 1
  • Mitoka 19:22 24.maj 2013.

    No, vsaj to je dobra novica da so umaknili škodljive snovi iz sedežev. Sicer pa je treba biti pri izbiri teh stvari kar previden in se malce pozanimati, kaj je kvalitetno in kaj ne, ker cena res še ne zagotavlja ...prikaži več kvalitete - mi ponavadi vprašamo kar v babycentru za nasvet, ker so nam do zdaj zmeraj dobro svetovali. Ali pa prijatelje in znance, glede njihovih izkušenj, oziroma pač narediš research na internetu.