Avto
23 ogledov

Iskanje radijske postaje smrtno nevarno

Fiat 500L Saša Despot
Nemški ADAC je izvedel eksperiment, katere naprave motijo voznikovo osredotočenost na promet med vožnjo. Na vrhu je iskanje radijskih postaj, ki je smrtno nevarno.

Raziskave so pokazale, da večina ljudi med vožnjo posluša glasbo. Avdionaprave so v vozilih večinoma nameščene na sredini armaturne plošče, iskanje radijskih postaj pa vpliva na varno vožnjo.


Po raziskavah ADAC ljudje pogosto menjajo radijske postaje med vožnjo; v povprečju kar 11-krat na vožnjo, kar naj bi jim vzelo vsaj 12 sekund časa.

“Vsako sekundo, ko ne gledajo na cesto pri hitrosti 130 kilometrov na uro (km/h), vozniki prevozijo 28 metrov,” pravi strokovnjak ADAC za varnost Martin Brand in dodaja, da je to več kot dovolj časa, da voznik zapelje na nasprotni vozni pas ali v obcestni jarek.

Iskanje radijskih postaj je veliko nevarnejše kot odčitavanje podatkov s potovalnega računalnika, ki je prostovoljcem na testiranjih ADAC v povprečju za 4,4 sekunde odvrnilo pogled od cestišča pred seboj. V povprečju je vsak testiranec ob uporabi potovalnega računalnika na zaslon za preverjanje enega podatka (povprečna poraba, doseg ...) pogledal za okoli dve sekundi.

“V vožnji po mestu dve sekundi pri hitrosti 50 km/h pomenita 30 metrov prevožene poti z zavezanimi očmi. V tem času prevozite pot enako dolžini šestih parkiranih vozil, upoštevati je treba tudi možnost, da pred vas zapelje drugo vozilo,” na pomembnost osredotočenosti in pregleda prometa med vožnjo opozarjajo strokovnjaki za varno vožnjo.

Zanimivo, med testiranimi sistemi, ki odvračajo pogled med vožnjo, ni bilo navigacijskih naprav, za katere pri priznanem nemškem avtoklubu pravijo: “Med vožnjo nikoli ne smemo vnašati ukazov v navigacijske naprave.”

Komentarjev 2
  • puys 08:07 26.april 2013.

    Kot v vseh dobrih avtih izdelanih zadnjih 10 let :)

  • axl 07:45 26.april 2013.

    Pri Fiatu 500L, v katerem sedi mladenka, lahko postaje iščeš z gumbom na volanu.