Avto
9 ogledov

Letos na cestah več mrtvih kot lani

Nesreče v 2013 Žurnal24 main
Tragedije. Slovenske ceste so letos zahtevale več žrtev kot lani v istem obdobju. Usodno. V sobotnem trčenju sta v še ne povsem jasnih okoliščinah umrli mladi dekleti.

V soboto hude prometne nesreče ob trku kombiniranega vozila s tovornjakom na obrobju Ljubljane nista preživeli dekleti, stari 19 in 20 let. Policija s pomočjo preiskovalcev in izvedencev še ugotavlja vse okoliščine nesreče in ali so bile žrtve pripete z varnostnimi pasovi.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je sicer v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo več ljudi kot v istem obdobju lani. “Do 24. marca je umrlo 22 udeležencev, v istem obdobju lani pa 15. Od 1. januarja do 25. marca lani se je zgodilo 4.893 prometnih nesreč; 16 s smrtnim izidom, 1.239 s telesnimi poškodbami in 3.638 z materialno škodo,” ugotavljajo na policiji.

Manj pijanih

Prometne nesreče s smrtnimi žrtvami pa je do konca februarja sicer povzročilo manj vinjenih voznikov kot lani v istem času, čeprav so zaradi vožnje pod vplivom alkohola tako lani kot letos v prvih dveh mesecih umrli trije ljudje.

Ne glede na to pa so policisti v omenjenem obdobju na cestah pri cestno-prometnih prekrških zalotili za več kot 200 vinjenih voznikov več kot lani. “Največ alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, sledita PU Maribor in PU Celje, kar pa sovpada z velikostjo območja PU in številom prebivalcev na območju. Prav tako to velja za kršitve s področja alkohola,” dodajajo na policiji.

Ni tragično

Kljub temu ocenjujejo, da je prometna varnost na slovenskih cestah letos boljša kot v tem času lani. S to oceno policije pa se ne strinja strokovnjak za varnost v prometu Andrej Brglez. “Ne bi rekel dokončno, da se bo s tem varnost izboljšala. Verjamem sicer, da je ta prirast prometnih nesreč letos delno tudi posledica trenutnih nihajočih vremenskih razmer. Ne glede na to pa alkohol očitno ostaja stalnica v slovenski kulturi vožnje,” ugotavlja Brglez.

Zastarele metode

Hkrati je prepričan, da država za zagotavljanje reda in varnosti na cestah uporablja zastarele in neučinkovite metode. “Tiskanje zloženk, ki opozarjajo, naj ne vozimo pijani ali prehitro, očitno ne pomaga. Vinjeni tega očitno ne berejo. To je prežvečeno in nima nobenega učinka. Država pa po drugi strani ne eksperimentira z novimi načini izobraževanja, s svežimi metodami in se ne zgleduje po dobrih praksah vzpostavljanja varnosti v cestnem prometu v tujih državah. Da ni pametno piti alkohol in voziti, tam starih alkoholiziranih voznikov pač ne opozarjajo z zloženkami,” je kritičen Brglez.

Sam se sicer nagiba celo k temu, da bi država imena in slike voznikov, ki so jih denimo policisti večkrat zalotili vinjene za volanom ali pri prehitri vožnji, začela objavljati na plakatih, obešenih v okolici šol in vrtcev ali celo na spletu.

Preberite še komentar: Raje pijan in peš kot pa na plakatu

Komentarjev 12
  • Žurnalček 20:34 06.maj 2013.

    V AMZS se včlanjujejo samo tisti , ki ne znajo z verglanjem avto odstraniti z ceste, kot to ni napravila pred stadionom danes ena mladenka , pač pa vklopila vse štiri in začela telefonarit za pomoč. Ja če jo v ...prikaži večjo v AŠ ne naučijo , kako se odstrani pokvarjeni avto z prometne površine , da ne ogroža več ostalih, se naj gredo pa solit in AŠ in AMZS. Bila bi komot mrtva , če bi jo eden od zadaj zahaklal , kajti odpela se je , ko je iskala telefon.

  • Žurnalček 20:18 06.maj 2013.

    Jaz predlagam še OBVEZEN snežni in vodni poligon in to po enem letu od izpita. Da se mladi naučijo, kdaj in v kakšnih situacijah avto začne drseti, vključujoč nepravilno uporabo zavor in gasa v takih okoliščinah. Občinska središča bi morala ...prikaži večla imeti površine , kjer bi se mladi učili zanašanja po snegu in dežju, ne divjanja. Starejši LJ smo imeli to možnost na parkiriščih hale Tivoli in tu sem vsaj jaz dobil desetkrat več kot v AŠ.

  • Žurnalček 20:05 06.maj 2013.

    Mene je rajonski spoznal , jaz ga nikoli videl nisem , pred barom Turist , me vprašal če sem to jaz in mi je , ko sem presenečen ugotovil , da me pozna , tko in po tablici in po ...prikaži večo avtomobilu , rekel , da imam na postaji plačilni nalog , ki je že zapadel in če ga ne plačam do ponedeljka , bo prišel po mene in na Pavšetovo za 3 dni. Pa prekršek sploh ni bil prometni in ura je bila 00.20 h. Drugi , ki je bil v prometni , je vedel , da mi je Republiška vzela dovoljenje za 3 mesece, kako ne vem , me ustavil in spustil in to dvakrat v tem obdobju , ker sem bil v delovnem kombinezonu in delal. Če bi bi pa v veselem raspoloženju na ali z zabave , bi me pa še dvakrat ribnu.Tko so prjatelja ujeli z zabave enkrat pijanega v 10 dnevihin, dvakrat treznega, ampak ponoči iz disca in mu za 1 leto zarubili izpit. To so bli cajti , ni bilo šans , da dilerji sploh obstajajo, ker so vedeli vse o normalnih prebivalcih , kaj šele imeli na očesu kriminalce in nezaposlene.