Avto
14 ogledov

Ob lepem vremenu na cesti več policistov

Policija meri hitrost Boštjan Tacol
Po Sloveniji bo od danes do nedelje potekal prvi del akcije Hitrost - počasneje je varneje. Akcija hkrati sovpada z evropsko usklajenim nadzorom hitrosti, ki poteka pod okriljem Evropske mreže prometnih policij TISPOL. To pomeni, da lahko vozniki povečan nadzor hitrosti pričakujejo v vseh državah EU.

V prihodnjih dneh se po daljšem obdobju nestabilnega vremena obeta lepše vreme, zato bo na cestah po pričakovanjih večje število različnih udeležencev v prometu. Večje število prometnih udeležencev pa bi lahko dodatno negativno vplivalo na prometno varnost, je zapisano na spletnih straneh Policije.


Tako je umiritev hitrosti posebej pomembna v pomladnem času, ko večina voznikov zaradi toplejšega in suhega vremena ter s tem povezanimi boljšimi voznimi razmerami dobi občutek varnosti, to pa posledično vpliva na povečanje povprečnih hitrosti.

Policija, mestna redarstva in druge vladne in nevladne organizacije bodo tako v tem tednu izvajale aktivnosti, ki so usmerjene v umirjanje hitrosti na slovenskih cestah.

Policisti z aktivnostmi želijo predvsem spodbujati umirjeno in defenzivno vožnjo, zagotoviti spoštovanje omejitev hitrosti, zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti, ter zmanjšati število mrtvih in telesno poškodovanih v prometu.

Lani je policija zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti obravnavala več kot 3600 prometnih nesreč, kar je 16,4 odstotka vseh prometnih nesreč. Neprilagojena hitrost pa je v lanskem letu zahtevala 53 smrtnih žrtev, kar predstavlja 40 odstotkov vseh udeležencev, umrlih v prometnih nesrečah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.