Avto
43 ogledov

Motoriste bodo nadzorovali s helikopterjem

Nesreča Anto Magzan/PIXSELL
Policisti pred začetkom motoristične sezone voznike enoslednih vozil opozarjajo na pasti. Poleg preventivnega opozarjanja so najavili tudi poostren nadzor. Lani je namreč na slovenskih cestah umrlo 18 motoristov.

Predstavniki Policijske uprave (PU) Celje so predstavili aktivnosti za zagotavljanje varnosti voznikov enoslednih vozil oz. motoristov. Predstavnik uprave Boštjan Cugmas je povedal, da motoriste pred pričetkom sezone opozarjajo zlasti na stanje cest, na katerih je še vedno pesek in niso še dovolj ogrete.

Le dobro pripravljeni na cesto

Motoristi so med najbolj ranljivimi udeleženci v cestnem prometu. Pred začetkom motoristične sezone, ki se ponavadi začne aprila, je priporočljivo obnoviti svoje znanje cestno prometnih predpisov ter preveriti svoje psihofizične sposobnosti glede vožnje z motorjem na poligonih. Znanje je moč obnoviti na poligonih na tečajih varne vožnje, kjer bodo opozorjeni na nevarnosti, s katerimi se lahko srečujejo v prometu.

Pred začetkom sezone je treba obvezno preveriti stanje svojih motornih koles, zlasti pnevmatik. Po oceni Cugmasa je še vedno veliko takih motoristov, ki se za preventivne ukrepe sploh ne zmenijo. Prav zato bo policija tudi letos izvajala represivne ukrepe oz. poostren nadzor cestnega prometa na tistih cestah, kjer je največ motoristov in kjer so se v preteklosti zgodile najhujše prometne nesreče. Represivne ukrepe bodo policisti izvajali v času, ko je na cestah največ motoristov.

Lani umrlo 18 motoristov

"Policisti bodo poostrene nadzore izvajali z različnimi oblikami policijskega dela, kot je uporaba helikopterja, motornih koles in civilnih vozil z vgrajenimi video nadzornimi sistemi. Policisti bodo stalno prisotni na relacijah Marija Reka - Latkova vas, Slovenske Konjice - Celje, Celje - Vransko, Celje - Laško - Zidani most in Dravograd - Slovenj Gradec," je dejal Cugmas.

Lani je v Sloveniji umrlo 18 voznikov motornih koles, od tega dva na območju PU Celje. Lani je na območju PU Celje umrl en voznik kolesa z motorjem, medtem ko leto poprej tovrstnih smrtnih žrtev ni bilo. Zaskrbljujoč podatek pa je, da je lani na območju PU Celje umrlo šest kolesarjev in voznikov koles s pomožnim motorjem, v letu 2011 pa je bila le ena smrtna žrtev.

Komentarjev 1
  • yorky 20:18 13.marec 2013.

    Upam, da bomo kdaj v zraku videli tudi helikopter na območju Gorenjske, kjer imamo tudi kar nekaj takih cest, po katerih srečaš divjake na dveh kolesih, ki celo tekmujejo med seboj in prehitevajo v škarje!? So pa tudi že objavili ...prikaži veči taki svoje posnetke na youtubu! Take ceste so: Bled-Bohinj, Škofja loka-Žiri, Škofja loka-železniki, Kranj-Medvode, Brezje-Naklo (stara cesta) ipd.