Avto
121 ogledov

Mlajši od leta in pol ne smejo na traktor

Nesreča traktorja in avtomobila Bralec Slavko
Zaradi različnih kmečkih opravil so se v cestnem prometu in na drugih površinah že pojavili tudi vozniki traktorjev in delovnih strojev, saj so za pomladanski čas značilna različna kmetijska opravila v naravnem okolju.

Pri delih se pogosto uporabljajo traktorji, ki so konstruirani za vožnjo, vleko ali potiskanje traktorskih priključkov, za pogon teh priključkov ali za vleko priklopnega vozila. Voznike traktorjev v cestnem prometu policisit obravnavajo kot udeležence ali celo povzročitelje prometnih nesreč zaradi različnih vzrokov (vožnja pod vplivom alkohola, neustrezna oprema traktorja in priklopnika, nepravilna razvrščanja in zavijanja v levo, nepravilni prevoz oseb, vožnja pod vplivom alkohola idr.).


Policisti Policijske uprave Nova Gorica poleg drugih rednih nalog v tem času opravljajo nadzor prometa na cestah, kjer vozijo traktoristi. Ugotavljajo upoštevanje predpisov za vožnjo traktorjev in ukrepajo zoper kršitelje v cestnem prometu. Voznike traktorjev in delovnih strojev, ki opravljajo različna dela izven cest, pa policisti policijske uprave Nova Gorica opozarjajo na previdnost pri vožnji in uporabi traktorskih pripomočkov. Vse voznike traktorjev opozarjamo na določila 46. člena Zakona o motornih vozilih, ki opredeljuje, da morajo imeti traktorji zunaj cestnega prometa pri opravljanju kmetijskih in gozdarskih del varnostno kabino ali lok in druge brezhibne predpisane dele. Če so na traktorju vgrajeni varnostni pasovi, morajo biti voznik in potniki pripeti, kot je predpisano.

Prav tako je dovoljeno prevažati osebe na traktorju in delovnem stroju le v skladu z veljavno zakonodajo. Na traktorskem priključku, na priključku delovnega stroja ali motokultivatorja ni dovoljeno prevažati osebe. Otrok, mlajši od enega leta in pol, pa se na traktorju ali na delovnem stroju ne sme prevažati. Poleg omenjenega bodo policisti v preventivnih akcijah v teh mesecih voznikom traktorjev, ki bodo opravljali tehnične preglede na terenu, svetovali oz. jim delili zloženko z naslovom Za varno vožnjo traktorjev s preventivnimi nasveti glede vožnje in opreme traktorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.