Avto
128 ogledov

Dva traktorja – en voznik

Fendt traktor Fendt
Elektronika v traktorjih je vse bolj pogosta, vse bolj pa se jo uporablja za avtomatizacijo procesov. Avtomatski krmilni standardi so postali standardni del traktorjev. Proizvajalec Fendt je v svoje traktorje vgradil sistem GuideConnect, ki omogoča, da en voznik uporablja dva traktorja.

Znani proizvajalec traktorjev Fendt se je intenzivno vključil v raziskave na področju avtomatskih krmilnih sistemov in že uporablja tehnologijo Fendt GuideConnect. V tem sistemu sta prek brezžične povezave, GPS-sprejemnika in oddajnika dva traktorja povezana v eno enoto. Drugi traktor brez voznika sledi prvemu z voznikom, oba traktorja pa opravljata povsem enak delovni postopek. Voznik v traktorju s pomočjo monitorjev upravlja delovanje obeh traktorjev. Pri Fendtu trdijo, da lahko kmetje s tem povečajo produktivnost in zmanjšajo stroške, saj je za opravilo potreben en in ne dva voznika.

Oba traktorja lahko kmetje med seboj kadarkoli ločijo in uporabljajo individualno. Voznik lahko določi, kateri traktor bo upravljal, določi lahko razdaljo sledenja. Pred oviro priključni traktor samodejno zmanjša hitrost, nato pa nadaljuje pot po vnaprej določeni smeri.

Pri Fendtu so mislili tudi na varnost in zagotavljajo, da traktor lahko sledi le enemu traktorju in ne tudi drugim, če so v bližini. Dodana je tudi funkcija zaustavitve v sili, kjer se traktor ustavi v trenutku, vozilo pa vozniku tudi samo javlja napake na sistemu in mu zagotavlja tudi vse preostale informacije o delovanju motorja. S tem pa projekt še ni končan, saj pri Fendtu napovedujejo številne nove uporabne funkcije sistema.

Komentarjev 5
  • puys 09:21 27.avgust 2012.

    Se strinjam. Traktor je pri nas v Slo 90% časa parkiran. Ta tehnologija bi bila zanimiva, če bi se jo dalo vgradit na obstoječe stroje.

  • zcmr 14:51 26.avgust 2012.

    V sloveniji mora kmetija z 5 glavami zivine prehraniti 4 clansko druzino ,ker se itak nic ne splaca in je lepse jokat in cakat subvencije kot pa delat in delat.

  • pobec 13:53 26.avgust 2012.

    lahko bi dali video ki je na youtube. to ni za slo ker je premajhna. me prav zanima kdo si lahko pirvosci stroj za 150 k€