Avto
14 ogledov

Ženske so moškim lahko za zgled

Voznica Saša Despot
Skoraj polovico vseh vozniških izpitov v Sloveniji imajo ženske, a so statistično veliko varnejše voznice v primerjavi z moškimi.

Nesreče. Lani so bile ženske udeležene v 520 prometnih nesrečah, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtnim izidom, kar predstavlja 29 odstotkov vseh nesreč, razkrivajo podatki, ki so nam jih posredovali pri agenciji za varnost prometa (AVP).

Ženske previdnejše

Pri prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholizirani udeleženec v cestnem prometu, je delež žensk kot povzročiteljic nesreč lani znašal le 12 odstotkov, voznice pa so v povezavi z alkoholom povzročile le sedem odstotkov vseh nesreč, ki so se končale s smrtjo, in deset odstotkov nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

“Ženske so praviloma previdnejše od moških,” pojasnjuje prvi inštruktor pri AMZS Brane Legan. “Na tečajih varne vožnje želijo osvojiti čim več znanja, več sprašujejo, tudi o tehniki in pnevmatikah,” pravi Legan in dodaja, da je tretjina vseh tečajnikov varne vožnje žensk, delež mladih voznic pa je v primerjavi z moškimi polovičen.

Izkušnje štejejo

“Opažamo, da so ženske natančnejše v predvidevanju, prednjačijo v strpnosti, a se na drugi strani zavedajo pomanjkanja izkušenj in slabših motoričnih sposobnosti v primerjavi z vozniki. S pridobljeno kilometrino in izkušnjami postanejo v obvladovanju avtomobila zelo enakovredne moškim," še pravi Legan, ki ženske spodbuja, naj v vozilu niso le sopotnice, ampak naj tudi same vozijo čim več.

Statistika

Ženske v evropskem povprečju. V primerjavi z državami v Evropski uniji je bil po podatkih AVP delež umrlih žensk v prometu leta 2011 večji za en za odstotek. V prometnih nesrečah so ženske predstavljale 24 odstotkov smrtnih žrtev, kar je le malo bolje kot lani, ko je bilo na slovenskih cestah med 130 umrlimi 33 žensk.




Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 15:41 15.april 2013.

    ja, mame so še kar , .. nekatere stare mame in mlade bejbe so pa obupne , ... še Čudež Je, da ni več nesreč !