Pametne pnevmatike

Foto: Žurnal24 Cyber tyre lean pnevmatika iz Pirellija. (Foto: Pirelli)
Na evropskem tržišču bodo kupcem kmalu na voljo "pametne" pnevmatike, ki bodo sposobne definirati svoje stanje in v primeru okvare tudi opozoriti voznika.
Oglej si celoten članek

Pametne pnevmatike razvija gumarski velikan Pirelli v sodelovanju s podjetjem Schrader Electronics, katerega strokovnjaki so izdelali poseben mikročip, ki ga je možno vgraditi znotraj pnevmatike in je odgovoren za delovanje celotnega sistema.

Detektor znotraj pnevmatike zazna spremembe v pnevmatiki in voznika opozori, ali je cesta mokra, prekrita s snegom ali ledom. Vsi zbrani podatki se s pomočjo brezžične povezave prenesejo na računalnik v avtomobilu, ki lahko v skladu s prejetimi informacijami sam sproži sistem zaviranja. Prvi primerki elektronskih pnevmatik, ki so jih poimenovali Cyber Tyre Lean, naj bi bili izdelani že letos, njihova prodaja pa se pričakuje leta 2013.

Že prej so iz Pirellija sporočili, da izpopolnjujejo nov sistem za merjenje pritiska v pnevmatikah. Voznik bi bil v primeru prenizkega tlaka v pnevmatiki detektor znotraj pnevmatike s pomočjo signala poslanega s pomočjo bluetootha opozorjen preko avtomobilskega avdiosistema ali mobilnega telefona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.