Avto
13 ogledov

Pametne pnevmatike

Cyber tyre lean pnevmatika iz Pirellija. (Foto: Pirelli) Žurnal24 main
Na evropskem tržišču bodo kupcem kmalu na voljo "pametne" pnevmatike, ki bodo sposobne definirati svoje stanje in v primeru okvare tudi opozoriti voznika.

Pametne pnevmatike razvija gumarski velikan Pirelli v sodelovanju s podjetjem Schrader Electronics, katerega strokovnjaki so izdelali poseben mikročip, ki ga je možno vgraditi znotraj pnevmatike in je odgovoren za delovanje celotnega sistema.

Detektor znotraj pnevmatike zazna spremembe v pnevmatiki in voznika opozori, ali je cesta mokra, prekrita s snegom ali ledom. Vsi zbrani podatki se s pomočjo brezžične povezave prenesejo na računalnik v avtomobilu, ki lahko v skladu s prejetimi informacijami sam sproži sistem zaviranja. Prvi primerki elektronskih pnevmatik, ki so jih poimenovali Cyber Tyre Lean, naj bi bili izdelani že letos, njihova prodaja pa se pričakuje leta 2013.

Že prej so iz Pirellija sporočili, da izpopolnjujejo nov sistem za merjenje pritiska v pnevmatikah. Voznik bi bil v primeru prenizkega tlaka v pnevmatiki detektor znotraj pnevmatike s pomočjo signala poslanega s pomočjo bluetootha opozorjen preko avtomobilskega avdiosistema ali mobilnega telefona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.