Pižame: Mladi starejšim postavili svetel zgled

Foto: Zavod VOZIM
Foto: Zavod VOZIM
Močan upad tveganega vedenja in posledično za skoraj dve tretjini več preživelih. Projekt Herojev v pižamah gre naprej.
Oglej si celoten članek

Mladi si za doseženo zaslužijo pohvalo. Da pa ne bi zvenelo pokroviteljsko trepljanje po rami s strani starejših generacij, so tokrat dobili pohvale kar od svojih sovrstnikov. Svetovna prvaka plezalka Janja Garenbret in motokrosist Tim Gajser, smučar Štefan Hadalin in rokometaš Blaž Janc ter pevka in spletna vplivnica Gaja Prestor v en glas sporočajo sovrstnikom: "Mladi si zaslužimo pohvalo, saj skupaj na cestah dosegamo hvale vredne in varne rezultate! Gremo še naprej."

V Zavodu VOZIM z iniciativo Heroji furajo v pižamah že od leta 2017 spodbujajo mlade, naj spremenijo odnos do vožnje pod vplivom alkohola ter postanejo varni in odgovorni vozniki.

"Moj odnos do alkohola je takšen, da ga tudi sam ne uživam in ne podpiram za volanom. Če bi vinjen kolega skušal sesti za volan, mu tega sigurno ne bi dovolil, vendar bi ga poskušal sam peljati domov, bi mu poklical taksi ali pa nekoga, da bi ga peljal do doma."

Tim Gajser, štirikratni svetovni prvak v motokrosu

Letos iniciativo Heroji furajo v pižamah, posvečajo več kot vidnim rezultatom svojih prizadevanj in splošnim spremembam v miselnosti mladih. Dejstvo je, da se je med leti 2015 in 2019 pri mladih voznikih med 18. in 24. letom kar za 60 odstotkov zmanjšal delež smrti, ki so posledica prometnih nesreč povzročenih pod vplivom alkohola. Prav tako je precej upadel delež mladih pijanih povzročiteljev.

Ta dva podatka sta dokaz, da imajo mlajše generacije moč spremeniti slovensko "mokro kulturo" in še vedno marsikje sprejemljivo vedenje, da za volan sede voznik pod vplivom. V vseh ostalih starostnih skupinah namreč podatki še zdaleč niso tako spodbudni. Veliko dela pa je treba opraviti še tudi med mladimi, saj smo po besedah strokovnjakinje Maje Roškar s Centra za proučevanje in razvoj zdravja na Nacionalnem inštitutu za zdravje Slovenci še vedno med 10 državami z največjo stopnjo pitja alkohola med mladimi.

Sodelujoči mladi ambasadorji bodo s svojimi besedami mlade pohvalili za vse, kar so dosegli, jim sporočili, da še niso na cilju in jih spodbudili, naj še naprej vozijo varno in odgovorno. Kot so člani Zavoda VOZIM predstavili na spletnem dogodku, so mladi generatorji idej, ki razmišljajo širše in želijo, da se stvari začnejo spreminjati na boljše: tako v glavah, predvsem pa v obnašanju in ravnanju na naših cestah. V kratkem pogovoru je Zavod VOZIM skupaj z mladimi in strokovnjaki s področja ter predstavniki Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno, s katerimi sodelujejo že od vsega začetka, predstavil delček svojega dela, ki ga sicer opravljajo v lokalnih okoljih po vsej Sloveniji.

Avto Pri Toyoti so bili heroji za eno noč

Na vseh 10. do sedaj izvedenih posvetih Heroji furajo v pižamah v lokalnem okolju, kjer so dosegli skupaj 14.536 mladih, so si bili mladi enotni v razmišljanju, da je alkohol preveč dostopen in družbeno preveč sprejemljiv. "Mladi razmišljamo tako, da bi morali spodbujati nepitje alkohola, neke vrste obratni vrstniški pritisk," je mnenja Matic Kramberger, dijak Gimnazije Ptuj.

Projekt sicer zavzeto podpirajo tudi pri slovenskem predstavništvu Toyote, katerega direktor Kensuke Tsuchiya je redni "ponočevalec", saj kot prostovoljec projekta Heroji furajo v pižamah pomaga voziti domov udeležence nočnih zabav. Ob tem je kot Japonec, ki že več let živi in dela pri nas, opozoril na posebnost Slovenije, v kateri imajo po njegovem ljudje še vedno čut za sočloveka, kar je marsikje po svetu že redkost. 

Brez bolj aktivne vključitve države ne bo šlo bistveno na bolje

Zavod VOZIM skupaj z mladimi in partnerji zato predlaga 360° pristop in vključitev vseh ključnih deležnikov za implementacijo v vsako lokalno okolje, a tudi širše. Predvsem pa:

  • sprememba zakonodaje na področju vožnje pod vplivom alkohola z strožjimi in doslednimi kazni za voznike z višjimi stopnjami alkohola,
  • več nadzora nad prometom in nad vožnjo pod vplivom alkohola, predvsem ob vikendih in ob večjih dogodkih,
  • poostritev zakonodaje in nadzora na področju prodaje in dostopnosti alkohola mladoletnim osebam,
  • možnost organizacije javnih prevozov predvsem iz večjih dogodkov in tudi v podeželskih občinah,
  • več ozaveščanja o alkoholu ter vožnjah pod vplivom alkohola v šolskem okolju,
  • naj bodo tudi starši vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki, za katere predlagajo tudi delavnice za starše, da se s problematiko spoznajo.

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.