Po izgubi izpita sledi še izguba zaposlitve

Foto: EPA
Foto: EPA
Vozniki, ki bodo zaradi preseženega števila točk ob izpit, naj si posledično izgubo službo pripišejo sebi.
Oglej si celoten članek

V Veliki Britaniji so še zaostrili postopanje z nevarnimi vozniki. Posebna skupina pravnikov, v kateri so tudi sodniki, je po dolgih razpravah vladi predlagala, naj pristojne institucije dosledneje izvajajo pravilo, da nekdo po preseženi meji 12 kazenskih točk ostane brez vozniškega izpita. 

Skupina je v razpravi tehtala, ali ni izguba izpita prehuda sankcija, če je od tega odvisna kršiteljeva služba. Tako kot v Sloveniji namreč tudi v Veliki Britaniji številni vozniki na sodišču zaprosijo za ohranitev izpita, ker v nasprotnem ne morejo opravljati službenih dolžnosti, se voziti v službo ... 

Možnost izgube službe kot preventiva

Britanski pravniki so se po poročanju Autoexpressa zdaj poenotili, da je izguba zaposlitve res lahko neizogibna posledica izgube izpita, a to ne more biti opravičilo, da se takšen voznik pusti na cesti. Prav možnost, da kršitelj zaradi slabega vedenja na cesti lahko izgubi službo, mora biti eden od vzvodov, da se vozniki obnašajo v skladu s predpisi.

V prihodnje bodo angleška sodišča le izjemoma in na podlagi konkretnih dokazov na bistveno poslabšanje življenja dovolila, da kršitelj ohrani izpit. V skladu z enotnimi smernicami bodo voznikom, ki so prvič presegli mejo, izpit vzeli za najmanj šest mesecev. Povratnikom, ki so enkrat v zadnjih treh letih začasno že ostali brez izpita, grozi vsaj eno leto prepovedi vožnje, najhujšim povratnikom pa bodo izpit vzeli najmanj za dve leti.

Velika Britanija glede prometa in posledic prometnih nesreč sodi med najvarnejše države na svetu.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 17:23 7. November 2020.

    Samo kaj bodo pa s tem dosegli? Še eno osebo več na sociali!

  • 08:16 7. November 2020.

    Namenoma, škodoželjno niste zapisali, da, kakor v večini evropskih držav, se tudi v GB "neporabljene" točke naslednje leto prištejejo novim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.