Po mestu raje z bencinarjem

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Mestno. Majhen, varčen, ugoden in preprost za parkiranje – to so prednosti, ki jih ponuja mestni avto.
Oglej si celoten članek

Varnost. “Poleg zračnih varnostnih blazin ter zavornega dodatka ABS in ESC bi si bilo treba prizadevati, da imajo vsi avtomobili vključeno zaščito pred naletom (zaviranje v sili),“ poudarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije, in dodaja, da v mestu nadvse prav prideta tudi omejevalnik hitrosti in prikazovalnik trenutne omejitve hitrosti (prebiranje prometnih znakov).

Dizel ali bencin

Za udobje med vožnjo bo poskrbelo samodejno delovanje brisalcev, v mestni gneči pa poskrbite za pomočnika parkiranja, in sicer kamere zadaj.


Samodejni menjalnik je s stališča udobja med vožnjo vsekakor primeren, s stališča stroškov, tako začetnih kot tekočih, pa bistveno manj. “Pri majhnih avtomobilih je težava še ta, da je le v redkih na voljo pravi samodejni menjalnik. Po navadi gre za robotizirani ročni menjalnik, ki je občutno manj udoben.”

Dizel ali bencin? Okorn pravi, da se dizel ne izplača, če boste z avtomobilom opravljali predvsem kratke, do 15-kilometrske vožnje, saj se v tem času avtomobil niti dobro ne ogreje. “Če pa bo avtomobil namenjen tudi relacijskim potem (vsaj 50 kilometrov na dan), je razmišljanje o dizlu (tudi) pri majhnem avtomobilu ustrezno.“

Top trije nasveti

1. Pred nakupom avtomobila se pozanimajte o ceni zavarovanja in stroških vzdrževanja.

2. Če imate veliko prijateljev, s katerimi bi se konec tedna odpravili na izlet, razmislite o večjem avtomobilu.

3. Preverite, ali ima avtomobil vzdolžno pomično zadnjo klop, saj boste tako lažje razporedili prostor za prtljago.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.