Avto
12 ogledov

Po mestu raje z bencinarjem

Žurnalov avto leta 2013 Anže Petkovšek
Mestno. Majhen, varčen, ugoden in preprost za parkiranje – to so prednosti, ki jih ponuja mestni avto.

Varnost. “Poleg zračnih varnostnih blazin ter zavornega dodatka ABS in ESC bi si bilo treba prizadevati, da imajo vsi avtomobili vključeno zaščito pred naletom (zaviranje v sili),“ poudarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije, in dodaja, da v mestu nadvse prav prideta tudi omejevalnik hitrosti in prikazovalnik trenutne omejitve hitrosti (prebiranje prometnih znakov).

Dizel ali bencin

Za udobje med vožnjo bo poskrbelo samodejno delovanje brisalcev, v mestni gneči pa poskrbite za pomočnika parkiranja, in sicer kamere zadaj.


Samodejni menjalnik je s stališča udobja med vožnjo vsekakor primeren, s stališča stroškov, tako začetnih kot tekočih, pa bistveno manj. “Pri majhnih avtomobilih je težava še ta, da je le v redkih na voljo pravi samodejni menjalnik. Po navadi gre za robotizirani ročni menjalnik, ki je občutno manj udoben.”

Dizel ali bencin? Okorn pravi, da se dizel ne izplača, če boste z avtomobilom opravljali predvsem kratke, do 15-kilometrske vožnje, saj se v tem času avtomobil niti dobro ne ogreje. “Če pa bo avtomobil namenjen tudi relacijskim potem (vsaj 50 kilometrov na dan), je razmišljanje o dizlu (tudi) pri majhnem avtomobilu ustrezno.“

Top trije nasveti

1. Pred nakupom avtomobila se pozanimajte o ceni zavarovanja in stroških vzdrževanja.

2. Če imate veliko prijateljev, s katerimi bi se konec tedna odpravili na izlet, razmislite o večjem avtomobilu.

3. Preverite, ali ima avtomobil vzdolžno pomično zadnjo klop, saj boste tako lažje razporedili prostor za prtljago.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.