Podražitve: Mehaniki so že naredili zaloge

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Inflacija dvigov cen na trgu avtomobilskih delov je bila lani precej zmerna, zdaj pa grozi strm dvig cen.
Oglej si celoten članek

Cene ne rastejo le za nove in rabljene avtomobile, podobno se dogaja in se bo dogajalo na poprodajnem trgu. Kot piše nemški Automobilwoche je BMW samo v zadnjem letu trikrat zvišal cene avtomobilskih delov. Na splošno so se zvišali za več kot deset odstotkov, je Automobilwoche izvedel iz industrijskih krogov.

To pravi mehanik Koliko časa traja, da se akumulator zaradi luči v kabini izprazni?

Dejanski porast cen na trgu delov bo verjetno prišel. "Dvig za zdaj še nima vpliva," pravi Markus Winter, je v intervjuju za omenjeni nemški medij povedal izvršni direktor spletnega trgovca kfzteile24.

Ker partnerji spletnega trgovca dnevno prilagajajo cene, je težko določiti konkretno podražitev. Obrisi so vendarle znani. "V prihodnjih mesecih bodo cene narasle," pravi Winter.

Foto: Saša Despot Toyota servis

To pravi mehanik Namesto dizla cenejše olje za cvrtje? To pravi mehanik

Dvig cen v veleprodaji in maloprodaji

Aktualna raziskava Inštituta Ifo nakazuje na to, da namerava večina podjetij v naslednjih treh mesecih zvišati cene. Podjetja načrtujejo dvig cen tako v veleprodaji kot maloprodaji, v obeh pa je vključena tudi avtomobilska industrija. A tudi industrija želi dvigniti cene.

Velika napaka Velika napaka voznikov, ki jo počnejo ob divjanju cen goriv

Glavni razlog za močno podražitev so povečani stroški nabave energije, surovin, drugih predizdelkov in trgovskega blaga. Inštitut v prihodnjih mesecih pričakuje tudi nad sedemodstotno inflacijo.

"V naši zadnji aprilski raziskavi so se podjetja izrekla, da teh stroškov ne morejo v celoti prenesti na svoje stranke in da so temu primerno zniževali svoj dobiček," Automobilwoche citira vodjo za ekonomsko področje pri Ifo Tima Wollmershäuserja.

Večna dilema Odgovor na dilemo, ali je bolje imeti avto z jermenom ali verigo

Številne nemške avtohiše in servisni centri so pričakovali, da bo rast cen dosegla tudi trg delov, zato so še pred skokom cen pripravili zaloge. Posebej veliko povpraševanja je bilo po najbolj predvidljivih surovinah, kot so maziva, ki jih redno potrebujejo servisne delavnice. Poleg olja so serviserji na veliko kupovali tudi drug potrošni material.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:36 24. Maj 2022.

    Sam vi dvigujte cene in storitve. Enkrat vas bom imel dovolj in bom lepo odjavil avto. Jaz na kolo otroci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.