Avto > Iz druge roke
71070 ogledov

Namesto dizla cenejše olje za cvrtje? To pravi mehanik

Olje za cvrtje kot gorivo Žurnal24
Cene nafte strmo naraščajo in bodo verjetno kmalu dosegle mejo dveh evrov, poznavalci pa pravijo, da ne bo presenečenje, če bomo v prihodnosti za liter dizla odšteli tudi 2,5 evra. Je lahko alternativa dizelskemu gorivu olje za kuhanje ali cvrtje? Vprašali smo mehanika.

Pri cenah dva ali 2,5 litra za liter dizelskega goriva so se pri nemškem Focusu vprašali, ali se finančno ne izplača v dizla raje natočiti olja za cvrtje? Strokovnjake so vprašali, ali bi lahko lastniki dizelskih vozil v posodo za gorivo točili cenejše olje. Da in ne.

POZOR Avto Pazite, ko točite gorivo, ta fotografija je dokaz!

Strokovnjaki nemškega avtokluba ADAC jasno svarijo pred tovrstnim eksperimentiranjem. »Največja težava je temeljna razlika v viskoznosti v primerjavi z običajnim dizlom. Rastlinska olja povzročajo težave pri zagonu in negativno vplivajo na zmogljivost in življenjsko dobo motorja." Dodajajo, da «črpalke in injektorji v sodobnih dizelskih vozilih niso zasnovani za bolj viskozna rastlinska olja, kar pomeni, da zgorevanje ni optimalno. Ne gre le za zmanjšano moč motorja, srednjeročno je to slabo za motor oziroma lahko poškodujete tudi sistem za gorivo."

bencinska črpalka Ukrepi Avto Obstaja tudi drugačna pot do cenejšega goriva

Slabe lastnosti olja

Eden najboljših nemških strokovnjakov za dizelske motorje, profesor Thomas Koch s tehnološkega inštituta KIT v Karlsruheju, prav tako opozarja na jedilno olje – vsaj pri veliki večini dizelskih avtomobilov: "Njegova vnetljivost je bistveno slabša, težava pa so tudi strupena onesnaževala, ki nastajajo pri zgorevanju. Rastlinska olja naj bodo kemično obdelana. Nato jih je mogoče v določenih razmerjih zmešati z gorivom," je Koch povedal za nemško revijo Focus Online.

gorivo dizel bencin ročka za točenje goriva | Avtor: Profimedia Profimedia

petrol Nasveti Avto Nasveti: Kako ob rekordnih cenah goriv privarčevati?

Vendar to velja za sodobne dizle. Pri starejših dizelskih motorjih je situacija nekoliko drugačna. "Vbrizgavanje pri starejših dizelskih motorjih je precej drugačno. Pogosto nimajo občutljivih senzorjev, ki se takoj odzovejo na razlike v napačnem gorivu. Zato lahko starejši dizelski motorji z distribucijskimi črpalkami za vbrizgavanje vsaj začasno delujejo s pomočjo rastlinskih olj," so pojasnili tehnični strokovnjaki ADAC-a.

Takšna vozila so pred leti predelovali z namenom boljšega prenašanja alternativnih goriv. V nekatere avtomobile, denimo stari mercedes 123 z dizelskimi motorji OM615, lahko natočimo tudi olje iz "supermarketa" V OM615/616 lahko vlijete skoraj vse," pravi razvijalec Thomas Koch.

Dizel | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Naš mehanik pravi, ne počnite tega!

Tehnični inštruktor v podjetju GMT in trikratni mehanik leta v našem izboru za naj mehanika Primož Rožnik opozarja, da se v vsakem primeru izognite takšnim zamislim. Tvegamo okvare in visoke stroške.

bencinska črpalka, gorivo Natoči in vozi Avto Noro obnašanje voznikov na bencinskih črpalkah: Natoči in vozi

"Olje od cvrtja ima zelo veliko nečistoč in različnih ostalih primesi, ki lahko negativno vplivajo na vse dele sistema vbrizga goriva – črpalke, injektorje, tesnila, cevi … Filtri se kljub pred filtriranemu olju zelo radi mašijo. Stroški popravil pa ne upravičijo prihranka pri nabavni ceni takega goriva, saj ga je za uporabo treba mešati z dizelskim gorivom. V hladnih dneh ga je treba pred vbrizgavanjem še dodatno ogrevati," pojasnjuje Rožnik in dodaja, da so se ob točenju tako predelanega goriva že pri starejših vozilih rade pojavljale okvare, "pri novejših z direktnim vbrizgom pa definitivno to odsvetujem."

Komentarjev 12
  • Marsha_Coleman 13:34 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • smoljo 10:47 03.april 2022.

    Sam da se na transformatorje ne spravijo..a ja golfa 2 že teško najdes na cesti ...

  • rd2dmk2 10:19 03.april 2022.

    dobr, olje ne gre v avto.. ampak..heheh, kaj pa obratno ? ko je nafta poceni kaj mislite kaj dobite prelito preko regrata ? olivno in bučno olje ? in druglič povejte lepo po domače, da bodo razumel tud 3 leta ...prikaži več stari kaj in iz česa je bio dizel in zakaj za boga milega je treba dodajat drag biodizel v pocen nafto ? in ko avto žveceči tiste procente olja v dizlu, se nihče ne sprašuje, kolk stane lastnika to pri servisih.