Avto
34123 ogledov

Obstaja tudi drugačna pot do cenejšega goriva

bencinska črpalka
Na Češkem bodo ukinili obvezno dodajanje biodizla dizelskemu gorivu in bioetanola bencinu, saj naj bi s tem znižali cene goriv.

Na Češkem si z določenimi ukrepi prizadevajo,  da bi zmanjšali cene goriva. Eden od ukrepov je ukinitev obveznega dodajanja biogoriv fosilnim gorivom, druga pa je ukinitev cestnega davka za osebne avtomobile in gospodarska vozila do največje dovoljene mase 12 ton. Češki minister za finance Zbynek Stanjura je pojasnil, da pri obeh omenjenih ukrepih ne gre za začasne ampak kar za stalne ukrepe.

petrol Nasveti Avto Nasveti: Kako ob rekordnih cenah goriv privarčevati?

Biodizel | Avtor: EPA EPA

Češka republika je obvezno dodajanje biodizla fosilnemu plinskemu olju sicer uvedla leta 2007, dve leti pozneje pa so začeli tudi bencinu dodajati bioetanol. Dobavitelji goriv morajo trenutno bencinu dodajati vsaj 4,1 odstotka bioetanola, dizlu pa  vsaj šest odstotkov biodizla.

bencinska črpalka, gorivo Pomembna sprememba Avto Letos novosti pri gorivu, kaj to pomeni za starejša vozila?

Češka vlada meni, da je vpliv biogoriv na obremenjenost okolja precej sporen, poleg tega pa je ta rešitev že nekaj časa zastarela.  Ko je napovedal spremembe, je češki premier Petr Fiala povedal, da z biogorivi služi le nekaj podjetij. Dodal je, da bi ukrep njihovim kmetom omogočil, da na poljih pridelajo več žita, kar je v trenutnih razmerah bolj smiselno. Ukinitev cestnega davka naj bi po drugi strani pomagala predvsem majhnim in srednjim podjetjem.

Novice: Pozor, sosedi bodo tujcem za gorivo zaračunavali več | Avtor: Epa Epa

Vsi strokovnjaki se ne strinjajo, da bo ukinitev biogoriv zares vplivala na ceno bencina in dizla. Češki ministre za gospodarstvo Jozef Sikela je na Twitterju celo komentiral, da ukinitev biogoriv sploh ne bo vplivala na cene fosilnih goriv. Tudi generalni tajnik češkega združenja prevoznikov Vojtech Hromiř meni, da se bosta zaradi ukinitve biogoriv ceni bencina in dizla zmanjšali kvečjemu za eno do dve češki kroni oziroma za 0,04 do 0,08 evra na liter, kar se v denarnicah voznikov ne bo preveč poznalo.

Bencinska črpalka Avto Sitnost, ki bo še dolgo z nami
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 14:14 19.marec 2022.

    pocebitev od 4 do 8 centov na liter. in pravijo to je malo, zelo malo. ok 10 litrov je 80 centov 40 litrov pa je 3.2 eura. ja no 2 litra bencina prina ssedaj. al pa recimo 3 litre alpskega ...prikaži večga mleka. jest mislim vseeno bolje kot nič. vseeno bolje to, kot pa naš dragi Petrol, ki draži vse od bencina, elektrike, sendvičev, kave, zraven pa pridela v letu 2021 rekorden dobiček. a se kaj zamislijo bonboniera ministri, kaj se dogaja pod njihovo vlado. talajo vaučerje, sami si pa delijo dividende.

  • sam1 13:41 19.marec 2022.

    Končno ena pametna poteza,ki dokazuje,da so ti emisijski standardi le podlaga za zaslužkarstvo elit,učinek na okolje pa še večja obremenitev s temi "bio" dodatki....