Pojbič nad AVP s prijavo na KPK

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na AVP nimajo mirnega poletja. Sedaj je svet agencije doletela še prijava KPK zaradi (ne)imenovanja direktorja. Za v. d. bo očitno znova potrjen Velov.
Oglej si celoten članek

Peripetijam na vrhu Agencije za varnost v prometu še ni konec. Skoraj šest mesecev je že minilo, odkar je svet agencije vladi predlagal v imenovanje Igorja Velova, a je bila temu namesto tega zgolj podaljšana funkcija vršilca dolžnosti, ki jo zaseda od  lanske sredine avgusta. 

Po naših informacijah je na februarski seji vlade med ministri "počilo", saj je prišlo do nasprotovanja imenovanju Velova s strani nekaterih prisotnih. Predlog o imenovanju Velova je kljub temu junija letos znova romal na vlado, a ta tega do danes še ni znova obravnavala. Ker vlada Alenke Bratušek sedaj opravlja le še tekoče posle, je vprašanje, ali si bo sploh drznila imenovati Velova za direktorja s polnimi pooblastili. Člani sveta agencije AVP, ki ga vodi Jure Prestor, so minule dni že dali svoje soglasje k temu, da vlada Velovu podaljša mandat kot vršilcu dolžnosti.

Bratuškova je sicer javno dala zavezo, da se bo njena vlada v odstopu izognila kadrovanju, ki je bilo v tako značilno za vse vlade v zadnjih zdihljajih.

Pojbič s prijavo na KPK

Franc Pojbič, Velov predhodnik na mestu v. d. (agencija je brez pravega direktorja že več kot leto in pol), je včeraj napovedal prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), saj meni, da se je v postopku izbire zgodilo več nepravilnosti. Prijavil je tako svet agencije, kot tudi premierko v odstopu Alenko Bratušek in prometnega ministra Sama Omerzela. Med drugim Pojbič izpostavlja osebno povezavo med Velovim in Bratuškovo še iz skupnih časov kranjske lokalne politike ter domnevne nepravilnosti pri postopku sveta AVP, ko ga je lani na položaju zamenjal Velov. Pojbič tudi izpostavlja, da sam kot kandidat na zadnjem razpisu do danes ni dobil sklepa o izbiri, s čimer da je bil kršen zakon o javnih uslužbencih, ob ponovni potrditvi Velova za v. d. pa da bi moral biti v skladu z zakonom hkrati ponovljen tudi razpis. 

Po mnenju Pojbiča gre za "očitno kršenje pravil o lobiranju, ravnanje z namenom pridobitve koristi za Velova in posledično odgovornost Bratuškove, resornega ministra Omerzela in predsednika sveta agencije."

Predsednik sveta zavit v molk

Za komentar smo povprašali predsednika sveta AVP Jureta Prestorja, ki pa za nas ni imel časa, saj je na dopustu. Od njega smo sicer že prejšnji teden dvakrat zaman skušali dobiti komentar na dogajanje na AVP. Minister Omerzel pa nam je z dopusta pojasnil, da s prijavo ni seznanjen in je zato za zdaj brez komentarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:41 7. Avgust 2014.

    A govorimo o Pojbiču - ponarejevalcu? Koliko časa bomo še gledali ponarejevalce, lažnjivce in demagoge na položajih, ki jih davkoplačevalci …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.