Policisti bodo začeli testirati voznike, kako dobro vidijo

Foto: Profimedia
Na razdaljo 20 metrov bo potrebno razbrati znake. Ob vsaki kontroli prometa.
Oglej si celoten članek

V Veliki Britaniji bodo odločneje naslovili problematiko voznikov z opešanim vidom oziroma takšnih, ki vozijo brez očal. 

Po pisanju Daily Telegrapha bodo policisti med rednimi kontrolami od voznikov odslej poleg klasičnih dokumentov vedno zahtevali še, naj dokažejo ostrino vida z branjem registrske oznake na razdalji 20 metrov. Komur to ne bo uspelo, mu bodo nemudoma (začasno) odvzeli izpit. Novost bodo vpeljali postopoma, za začetek v treh britanskih pokrajinah.

"Dober vid je nujen za varno vožnjo, zato je resnično pomembno, da si ga vozniki redno testirajo. Z leti vid naravno opeša, zato bi moral vsakdo, ki je glede tega zaskrbljen, na pregled k okulistu," opozarja Wyn Parry iz britanske agencije za voznike in vozila.

Velika Britanija ima enega najnižjih deležev smrtnih nesreč na svetu.

Foto: Profimedia Policija v Veliki Britaniji

V Sloveniji je vid lahko formalno odličen vse do izteka izpita

V Sloveniji podatka, koliko ljudi bi moralo med vožnjo nositi očala ali leče, ni, velja le ocena stroke, da ima resnejše težave z vidom okoli 30.000 ljudi. Policija ugotovi relativno malo kršitev glede tistih, ki jim je bila opomba o nujnosti nošnje pripomočka vpisana v vozniško dovoljenje.

V Sloveniji pravilnik o izvedbi zdravniškega pregleda narekuje, da mora za redne kontrole vida "poskrbeti voznik sam."

lepota pred varnostjo Ker v avtu ne bi bili lepi, ne nosijo očal

Doktorica medicine dela, prometa in športa Silvija Kopač opozarja, da nam oči dajejo 80 odstotkov informaciji iz naše okolice, naš 'računalnik' v glavi pa nato na podlagi ostrine vida izračunava, ali denimo lahko prehitevamo glede na hitrost avtomobila, ki nam prihaja naproti iz daljave, ali pa če lahko varno zavijemo v križišču. Še posebej pomemben je globinski vid.

Obisk okulista je nujen, če na razdalji 20 metrov ne vidimo več dobro registrske tablice. Da nekaj ni v redu, lahko vsak opazi tudi po tem, da črke na TV niso več ostre in da začnemo menjati števila 3 in 8 ali 4 in 7.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 12:29 4. September 2018.

    :) :) :) in kdaj bodo policisti začeli pri običajni kontroli preverjati opojne substance? Da ne bo pomote, pomirila in …

  • 10:30 4. September 2018.

    Angleži.. Prometne prekrške kaznujejo z gromozanskimi tudi zapornimi kaznimi.. po londonu pa policajčki ne smejo lovit žeparjev na skuterjih.. imajo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.