Avto
7849 ogledov

Policisti bodo začeli testirati voznike, kako dobro vidijo

očala
Na razdaljo 20 metrov bo potrebno razbrati znake. Ob vsaki kontroli prometa.

V Veliki Britaniji bodo odločneje naslovili problematiko voznikov z opešanim vidom oziroma takšnih, ki vozijo brez očal. 

Po pisanju Daily Telegrapha bodo policisti med rednimi kontrolami od voznikov odslej poleg klasičnih dokumentov vedno zahtevali še, naj dokažejo ostrino vida z branjem registrske oznake na razdalji 20 metrov. Komur to ne bo uspelo, mu bodo nemudoma (začasno) odvzeli izpit. Novost bodo vpeljali postopoma, za začetek v treh britanskih pokrajinah.

"Dober vid je nujen za varno vožnjo, zato je resnično pomembno, da si ga vozniki redno testirajo. Z leti vid naravno opeša, zato bi moral vsakdo, ki je glede tega zaskrbljen, na pregled k okulistu," opozarja Wyn Parry iz britanske agencije za voznike in vozila.

Velika Britanija ima enega najnižjih deležev smrtnih nesreč na svetu.

Policija v Veliki Britaniji | Avtor: Profimedia Profimedia

V Sloveniji je vid lahko formalno odličen vse do izteka izpita

V Sloveniji podatka, koliko ljudi bi moralo med vožnjo nositi očala ali leče, ni, velja le ocena stroke, da ima resnejše težave z vidom okoli 30.000 ljudi. Policija ugotovi relativno malo kršitev glede tistih, ki jim je bila opomba o nujnosti nošnje pripomočka vpisana v vozniško dovoljenje.

V Sloveniji pravilnik o izvedbi zdravniškega pregleda narekuje, da mora za redne kontrole vida "poskrbeti voznik sam."

Voznica z očali lepota pred varnostjo Avto Ker v avtu ne bi bili lepi, ne nosijo očal

Doktorica medicine dela, prometa in športa Silvija Kopač opozarja, da nam oči dajejo 80 odstotkov informaciji iz naše okolice, naš 'računalnik' v glavi pa nato na podlagi ostrine vida izračunava, ali denimo lahko prehitevamo glede na hitrost avtomobila, ki nam prihaja naproti iz daljave, ali pa če lahko varno zavijemo v križišču. Še posebej pomemben je globinski vid.

Obisk okulista je nujen, če na razdalji 20 metrov ne vidimo več dobro registrske tablice. Da nekaj ni v redu, lahko vsak opazi tudi po tem, da črke na TV niso več ostre in da začnemo menjati števila 3 in 8 ali 4 in 7.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar ovca
    ovca 12:29 04.september 2018.

    :) :) :) in kdaj bodo policisti začeli pri običajni kontroli preverjati opojne substance? Da ne bo pomote, pomirila in antidepresive. Kolikor sem prebrala, je vsak 6 pod temi opojnimi substancami. Meni osebno se to zdi bolj grozljivo kot alkohol. ...prikaži več Res pa je, da so to legalne droge, ki jih nihče ne kontrolira.

  • NeAnonimni 10:30 04.september 2018.

    Angleži.. Prometne prekrške kaznujejo z gromozanskimi tudi zapornimi kaznimi.. po londonu pa policajčki ne smejo lovit žeparjev na skuterjih.. imajo porast kriminala z hladnim orožjem..