Posebna zaponka: Brez, da se privežete, vožnje ni mogoča

Foto: General Motors
Foto: General Motors
Posebna sponka v vozilu preprečuje, da bi z vozilom speljali, če niste pripasani.
Oglej si celoten članek

Maja leta 2019 je General Motors predstavil novo funkcijo zaponke za vožnjo, ki lahko zaklene samodejni menjalnik v način P (Park = parkiranje) in vozniku ne dovoli prestaviti, dokler si ne pripne varnostnega pasu. Funkcija je bila vključena kot del sistema Teen Driver, namenjen mladim voznikom, ki jim lahko starši omejujejo določene funkcije v vozilu, kot sta prehitra vožnja ali glasnost audio sistema.

Avto Ne pozabite na čiščenje varnostnih pasov!

S tem sistemom so želeli pri General Motors voznike spodbuditi za uporabo varnostnih pasov. Zdaj bo funkcija poimenovana "Buckle To Drive" namenjena tudi drugim vozilom General Motors, saj se je sistem izkazal za učinkovit.

Avto Prihaja varnostni pas za pešce

Foto: General Motors

Po statističnih podatkih ameriškega urada za varnost v cestnem prometu (NHTSA) 90 % voznikov uporablja varnostne pasove in s tem nima težav. Pri General Motors pa menijo, da morajo zdaj prepričati še preostalih 10 odstotkov voznikov, ki se v avtomobilu ne željo pripasati.

Avto Škoda s pametno inovacijo spet prehitela vse

Kako deluje sistem?

Če voznik zažene vozilo in poskuša zapustiti parkirni prostor brez pripetega varnostnega pasu, bo sistem na zaslonu prikazal sporočilo z napisom »zaponka varnostnega pasu za premik«. Vozniku je onemogočen premik vozila. Ko voznik pripne varnostni pas, pa lahko prestavi samodejni menjalnik v način D (drive) in odpelje iz parkirišča.

Nov pojav Ob trku na parkirišču pri majhnih hitrostih za več tisoč evrov škode na vozilu

Slabost je do zdaj bila, da je možno funkcijo popolnoma izklopiti v nastavitvah informacijsko-zabavnega sistema ali v meniju Teen Driver.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 23:57 7. November 2021.

    Brez, da se privežete, ... takole pokažite besedilo lektorju, prosim!

  • 12:25 7. November 2021.

    Pa saj isto bedarijo imajo že drugi proizvajalci. Npr. VW ne spusti ročne zavore, če nisi priklenjen. Potem pa moraš …

  • 11:03 7. November 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.