Avto
7029 ogledov

Prihaja varnostni pas za pešce

Pešec Youtube
Avtomobili in pešci so večni tekmeci na cesti. Vendar pa so slednji v slabšem položaju. Zdaj bodo dobili, tako kot avtomobili pred desetletji, varnostni pas.

Zamisel je, da bi virtualna tehnologija varnostnih pasov v obliki mobilne aplikacije lahko zmanjšala tveganje za trke pešcev in kolesarjev. 

Opel astra in asistenčni sistemi Avto Kateri je najbolj osovražen asistenčni sistem?

Medtem ko je voznik zaščiten v kabini avtomobila z varnostnim pasom, zračnimi blazinami in drugimi sistemi, pa pešci ali kolesarji ob trkih vedno potegnejo krajši konec. Naj bodo krivi ali ne. Mobilna aplikacija, imenovana "virtualni varnostni pas", bi lahko bila v pomoč. Tehnologijo razvijata ameriško podjetje !Important in kalifornijska univerza Berkeley.

Servis popravilo servisna delavnica Dejanska cena Avto Koliko proizvajalca avtov v resnici stanejo napredni asistenčni sistemi?

Delovanje je precej enostavno. Pešce, pa tudi voznike, ki prenesejo aplikacijo, bo telefon pravočasno opozoril na nevarnost trka. Aplikacija v realnem času primerja njihov položaj, predpostavi tudi usmeritev na podlagi podatkov iz navigacijskega sistema GPS. Podatki se pošljejo osrednjem strežniku, kjer umetna inteligenca oceni potencialno nevarnost trka. Če obstaja nevarnost, da se poti pešca ali kolesarja "prekrižata", bosta prejela sporočilo, da se pravočasno odzoveta na nevarno situacijo. V primeru trka se za razjasnitev nesreče lahko uporabijo sistemski podatki.

AEB sistem samodejno zaviranje | Avtor: FCA FCA

Mini countryman Alarm in silovito zaviranje Avto Samodejno zaviranje v sili je delovalo

Poleg tega bi moral biti sistem opremljen s "strojnim učenjem" za izboljšanje njegove učinkovitosti. Programska oprema se lahko namesti ne samo v voznikovem mobilnem telefonu, ampak tudi v samem vozilu. V tem primeru bi se lahko sistem povezal z drugimi asistenčnimi sistemi in na primer samodejno aktiviral zavore. "Nobene nove programske opreme ni treba namestiti. To je rešitev za pametne telefone, ki jih je mogoče hitro posodobiti, da bi postali univerzalni," pravi Bastien Beauchamp, ustanovitelj podjetja !Important.

Avto BMW možgani se samodejno prilagajajo vozniku

Aplikacija naj bi bila za potrebe testiranja na voljo od 1. septembra naprej. Da bi bil sistem učinkovit, bo moralo aplikacijo uporabljati dovolj veliko število uporabnikov. Ni pa še povsem jasno, na kakšen način bodo udeleženci v prometu obveščeni na morebitno nevarnost, ali bo šlo za zvočno opozorilo, ali bo sistem aktiven tudi v tihem načinu delovanja telefona in ali bo dovolj, da ga bo prijavil pešec ali kolesar? Vprašljiva je tudi hitrost, s katero sistem oceni tveganje, saj je v kritičnih situacijah na voljo le desetinka sekunde.
 

Komentarjev 1
  • mcelin5 13:02 23.avgust 2020.

    Konkretno zaostrit zdravstvene preglede in sposobnosti za vožnjo pa ni noben sistem potreben. Ma dokler gledam devedeset letnike za volanom in druge divjake ga ni sistema da bi kaj preprečil k večjemu pripomogel h še večji katastrofi .