Avto
3790 ogledov

Kateri je najbolj osovražen asistenčni sistem?

Lane assist Volvo
Voznikom so moderna pomagala lahko tudi v nadlego in to ni dobra napoved za prihajajoče trende.

Asistenčni sistemi v avtu, od katerih številni že postajajo serijsko vgrajeni, naj bi voznikom pomagali k manj stresni in varnejši vožnji. Raziskava ameriške agencije J.D. Power pa dokazuje, da vozniki novejših avtov velikokrat niso navdušeni nad njimi, kar bi lahko pri vpeljavi vse bolj avtonomnih vozil kmalu predstavljalo veliko težavo. Raziskavo so naredili med kar 19 tisoč ameriškimi vozniki znotraj prvih 90 dni lastništva novega avtomobila. 

"Prepogosta opozorila voznike razburjajo in frustrirajo," ugotavljajo pri J.D. Power. "Tehnologija ne sme imeti vloge tečnih staršev. Nihče ne želi, da mu nekdo pridiga o tem, kak naj vozi," je dejala predstavnica Kristin Kolodge.

Opel astra in asistenčni sistemi Čez pet let Avto EU potrdila največje spremembe pri varnosti avtomobilov doslej

J.D. Power je vzel v precep 38 različnih asistenčnih sistemov, ki so danes serijsko ali za doplačilo na voljo v avtih, med njimi tudi rešitve s področja zabave in povezljivosti ter udobja. 

Največkrat vozniki zasovražijo sistem za ohranjanje voznega pasu. V povprečju kar 23 odstotkov lastnikov vozil s tem sistemom ni zadovoljnih in pravi, da so opozorila nadležna in jih motijo. Kar 61 odstotkov nezadovoljnih voznikov sistem pred začetkom vožnje izklopi. 

A je ogromno odvisnega tudi od načina delovanja sistema in izvedbe opozoril med znamkami. Tako lastniki neimenovane znamke vozil v 90 odstotkih pravijo, da bi sistem ohranjanja pasu imeli tudi pri svojem naslednjem vozilu, medtem ko pri neki drugi znamki več kot polovica lastnikov tega sistema pri naslednjem avtu nikakor ne želi več videti. 

Po drugi strani pa pri J.D. Power opozarjajo, da vozniki očitno z marsikaterim sistemom, ki ga imajo vgrajenega, sploh niso seznanjeni oziroma ne vedo, kako deluje. "Sistemi piskajo, vozniki pa sovražijo piskanje, a ne vedo, kako spremeniti nastavitve, zato jih raje kar ugasnejo," povzema dogajanje v marsikaterem modernem avtu Carla Bailo, vodja avtomobilskih raziskav pri J. D. Power.

Opel Android auto in apple carplay | Avtor: Opel Opel

Raziskava je pokazala še velik trend naraščanja priljubljenosti Googlovega in Applovega avtomobilskega vmesnika. Vozniku sistema Android Auto in Car Play namreč po intuitivnosti in enostavnosti postavljajo trdno na prvo mesto, več kot dve tretjini vprašanih pa jih redno uporablja. Med uporabniki obeh sistemov je visok delež takšnih, ki menijo, da vgradne navigacije zaradi rešitev Googla in Appla ne potrebujejo več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.