Prav mogoče bomo dobili nove tablice za vozila

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Nov trend pri videzu registrske tablice.
Oglej si celoten članek

Marsikje po Evropi so v zadnjih letih storili korak naprej pri izdelavi registrskih tablic. Potem ko smo desetletja vajeni pločevinastih tablic z vtisnjeno vsebino, so jih ponekod začele nadomeščati plastične tablice. A ker plastika postaja vse manj zaželen material, nekateri tam, kjer jim država to dopušča, že nameščajo karbonske tablice. Ogljikova vlakna so namreč zelo lahek in obstojen material, ki v svetu gradnje avtomobilov že intenzivno nadomešča jeklo in aluminij. Še posebej pri dražjih modelih pa karbonske registrske oznake dajejo avtu še sodobnejši in bolj ekskluziven videz.

Prednosti karbonskih tablic je poleg videza še nekaj. Kot omenjeno so zelo obstojne, zato ne zbledijo na način, kot se to lahko dogaja pri pločevinastih tablicah, niti se ne vdrejo že ob najmanjšem stiku z oviro. Do določene mere jih je mogoče tudi upogibati in s tem prilagoditi karoseriji. Slabost pa je seveda visoka cena, saj so nekajkrat dražje od aluminijastih, ugotavljajo pri Autoteilemarkt.

Foto: Proplates Karbonske tablice

Zato so začeli ponekod ubirati srednjo pot - aluminijaste tablice, na katero s posebnih postopkom nanesejo plastične črke in številke v videzu karbona oziroma 3D tiska. Takšne oznake so zelo odporne proti zunanjim vplivom, hkrati pa dajejo bolj premijski videz. Od povsem karbonskih so takšne tablice trikrat cenejše, v Nemčiji na primer par stane 20 evrov, navaja omenjeni portal, v Veliki Britaniji stanejo okoli 25 evrov. Tam nudijo vse od povsem gladkih plastičnih tablic z napisom do "4D" tablic, pri katerih je izbočeni del napisa še osenčen.

Prav največja evropska avtomobilska velesila Nemčija je ena izmed tistih, ki so v zadnjih letih precej liberalizirala področje izdelave registrskih označb. Tako so leta 2018 najprej odobrili različne tipe plastičnih tablic, junija 2019 pa še različne tipe aluminijastih tablic. Praktično edini pogoj v Nemčiji za tablice je, da ustrezajo DIN standardu glede mer in obstojnosti ter da zagotavljajo ustrezno svetlobno odbojnost. Hkrati so na državnih uradih tudi zelo poenostavili način zamenjave obstoječih tablic za takšne v "naprednejšem" videzu.

V nekaterih zveznih državah v ZDA so že pred nekaj leti prešli na digitalne registrske tablice, ki oddajajo signal. Takšna tablica sodeluje z avtomobilskim računalnikom in lahko komunicira z zunanjimi enotami, na primer za lažjo identifikacijo vozila, tudi pri plačniških storitvah, kot je parkiranje.

Foto: Proplates 4D registrske tablice

Kaj pa Slovenija?

Pravilnik o registracijah vozil pravi, da so lahko z izjemo preskusnih tablic vse ostale iz aluminijaste pločevine ali iz "drugega ustreznega materiala". A je v pogojih leta 2017, ko je oddajalo petletno naročilo za izdelavo tablic, ministrstvo za infrastrukturo izrecno zapisalo, da morajo biti izdelane iz aluminijaste pločevine. Zato vsaj do leta 2023, ko se izteče aktualna pogodba, sprememb ne bo. 

Pričakovati je, da bo takrat tudi Slovenija razširila možnosti pri tablicah. Na ministrstvu za infrastrukturo so za Žurnal24 pojasnili, da so z novostmi v drugih članicah EU glede uporabe materialov seznanjeni. In namignili, da bo morda aluminij izgubil ekskluzivo: "Ministrstvo za infrastrukturo bo v okviru priprav na naslednje javno naročilo ponovno preučilo situacijo in možnosti izdelave registrskih in preskusnih tablic ter določilo ustrezne natančnejše specifikacije materiala, iz katerega bodo te tablice izdelane, njene mehanske in kemične lastnosti ter barve in zaščitne elemente."

Razvoj še tudi pri aluminijastih

Slovenski izdelovalec registrskih tablic, podjetje KIG, je s trendi na področju razvoja dobro seznanjen, saj tudi prek raznih sejmov stalno spremljajo, kaj počnejo konkurenti. Prokurist podjetja Vojko Kraševec je povedal, da so trendi po državah EU različni in da aluminijaste tablice še vedno prevladujejo. Tudi pri teh tablicah pa še vedno poteka razvoj pri kakovosti folije za vroče barvanje črk in številk, ki je zelo pomembna za obstojnost. Pri podjetju KIG na tablico ob pravilni skrbi dajejo petletno garancijo.

Ker jih trenutno veže aktualna pogodba o dobavi aluminijastih tablic, takšnih iz drugačnega materiala v tem hipu ne morejo napovedovati.

KIG državi za aluminijasto registrsko tablico v skladu s pogodbo sicer zaračuna 7,64 evra po kosu. Uradni cenik države pa določa, da mora biti cena za končno stranko 9,32 evra za kos, torej 18,64 evra za par. V preteklosti se je izkazalo, da pri marsikateri pooblaščeni organizaciji tega cenika ne upoštevajo in da lastnikom vozil tablice prodajajo po višji ceni, kar je v nasprotju s pravilnikom.

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:18 20. Januar 2021.

    Vi resnično ne veste kako težko oz. nemogoče je kevlar uničiti !

  • 09:32 19. Januar 2021.

    Bistvo menjave tablic je, da država pride do denarja !

  • 05:10 19. Januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.