Premagali smo sonce v avtu!

Foto: Bosch
Foto: Bosch
Vetrobranski senčnik v avtu je doživel tehnično revolucijo.
Oglej si celoten članek

Podjetje Bosch je na sejmu elektronike CES v ameriškem Las Vegasu predstavilo koncept naprednega senčnika, ki naj bi voznikom bistveno olajšal potovanje s soncem v obraz. Moteča svetloba je namreč po nekaterih podatkih vzrok za skoraj petino prometnih nesreč. 

Stoletje smo bili vozniki odvisni od fizičnih senčnikov, ki pa imajo hibo, da skupaj s soncem zakrijejo tudi velik del pogleda na cesto, medtem ko sončna očala marsikdaj zakrijejo pomembne detajle.

Že kako je digitalni vizir nastal, je zelo zanimivo. Boschev inženir Jason Zink in še dva njegova kolega so v prostem času prišli na zamisel o takšni rešitvi. Uporabili so kar LCD zaslon, ki so ga našli v smeteh. Zasnova je tako impresionirala vodilne pri Boschu, da so jo takoj pograbili z obema rokama in Zinku namenili sredstva za razvoj ideje do prodajne faze.

Bosch je predstavil vizir, ki ga sestavlja mreža malih prosojnih LCD zaslonov. Ko sonce posije skozi vizir, se aktivira in sproti zasenči le del mreže pred voznikovimi očmi, medtem ko je pogled skozi druge dele senčnika na cesto še naprej neomejen. Vizir deluje v sodelovanju s kamero, ki prepoznava obraz in spremlja, kako sončni žarki osvetljujejo obraz.

Svetujemo Nov infotainment v star avto, kaj morate vedeti?

Foto: Bosch Digitalni senčnik

Po velikosti in obliki je virtualni vizir približno enakih mer kot standardni, zato ne potrebuje posebnih prilagoditev v avtomobilih. Le nekaj dražji bo ...

Za kako uporabno idejo gre, dokazuje nagrada, saj je bil virtualni vizir proglašen za najboljšo CES 2020 inovacijo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.