Avto
12680 ogledov

Premagali smo sonce v avtu!

Digitalni senčnik Bosch
Vetrobranski senčnik v avtu je doživel tehnično revolucijo.

Podjetje Bosch je na sejmu elektronike CES v ameriškem Las Vegasu predstavilo koncept naprednega senčnika, ki naj bi voznikom bistveno olajšal potovanje s soncem v obraz. Moteča svetloba je namreč po nekaterih podatkih vzrok za skoraj petino prometnih nesreč. 

Stoletje smo bili vozniki odvisni od fizičnih senčnikov, ki pa imajo hibo, da skupaj s soncem zakrijejo tudi velik del pogleda na cesto, medtem ko sončna očala marsikdaj zakrijejo pomembne detajle.

Že kako je digitalni vizir nastal, je zelo zanimivo. Boschev inženir Jason Zink in še dva njegova kolega so v prostem času prišli na zamisel o takšni rešitvi. Uporabili so kar LCD zaslon, ki so ga našli v smeteh. Zasnova je tako impresionirala vodilne pri Boschu, da so jo takoj pograbili z obema rokama in Zinku namenili sredstva za razvoj ideje do prodajne faze.

Bosch je predstavil vizir, ki ga sestavlja mreža malih prosojnih LCD zaslonov. Ko sonce posije skozi vizir, se aktivira in sproti zasenči le del mreže pred voznikovimi očmi, medtem ko je pogled skozi druge dele senčnika na cesto še naprej neomejen. Vizir deluje v sodelovanju s kamero, ki prepoznava obraz in spremlja, kako sončni žarki osvetljujejo obraz.

multimedijski sistem, infozabavni sistem, infotainment, avtoradio Svetujemo Avto Nov infotainment v star avto, kaj morate vedeti?

Digitalni senčnik | Avtor: Bosch Bosch

Po velikosti in obliki je virtualni vizir približno enakih mer kot standardni, zato ne potrebuje posebnih prilagoditev v avtomobilih. Le nekaj dražji bo ...

Za kako uporabno idejo gre, dokazuje nagrada, saj je bil virtualni vizir proglašen za najboljšo CES 2020 inovacijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.