Presenečenje, ko na tehničnem pregledu pod drobnogled vzamejo prvo pomoč

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
Pripomočkom v škatlah za prvo pomoč po petih letih poteče rok veljavnosti. Večina voznikov šele na tehničnem pregledu izve, da je kompletu prve pomoči pretekel rok uporabe.
Oglej si celoten članek

Policijska kontrola ali pa tudi na tehničnem pregledu pogosto vržejo oko na prvo pomoč in rok trajanja. To je najpogostejši vzrok, da lastniki vozil izvedo, da je kompletu prve pomoči namenjeni za avtomobile pretekel rok uporabnosti. 

Globa za tistega, ki v avtu nima kompleta za prvo pomoč ali je kompletu pretekel rok uporabe, je 100 evrov.

Na AMZS so pred tremi leti v okviru svoje avtomobilistične revije Motorevija postavili vprašanje, kaj se zgodi s kompleti prve pomoči, ki jih je vsako leto treba zamenjati kar okoli 250 tisoč. V Sloveniji je namreč registriranih nekaj več kot milijon osebnih vozil. To vprašanje se je zdelo zanimivo raziskovalcem na Zdravstveni fakulteti, ki so v raziskavi ugotovili, da na tehničnih pregledih kar 87 od 111 vprašanih voznikov ni še nikoli slišalo, kaj lahko s pretečenim kompletom prve pomoči naredijo. Ugotovili so, da lastniki vozil niti niso seznanjeni, kdaj poteče rok uporabe, še več pa se jih s tem sploh ne ukvarja. Damjan slabe iz Zdravstvene fakultete pravi, da ljudje pogosto komplete hranijo kar v omari, nekateri pristanejo v smeteh.

Foto: Gregor Prebil Komplet prve pomoči

Komplet prve pomoči uporaben tudi po preteku roka

"V sodelovanju z Zdravstveno fakulteto želimo voznike ozaveščati, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati," je povedal generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije France Kmetič. Komplete prve pomoči bi po pretečenem roku še naprej uporabljali v izobraževalne namene v raznih društvih, šolah vožnje, bolnišnicah, zdravstvenih domovih, kjer zdaj kupujejo nov material, ki ni poceni.

Komplet prve pomoči je najbolj razširjen komplet v našem prostoru. Pretečenih ne smejo uporabljati v bolnišnicah na pacientih, lahko pa jih uporabijo za izobraževalne namene.

Na zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani so zato zasnovali projekt ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta in kot partnerja k projektu povabili tudi AMZS. V dveh tednih so v dveh AMZS poslovalnicah v Ljubljani v pilotnem projektu zbrali 32 odsluženih kompletov, ki jih bodo uporabili v izobraževalne namene. Slabe pravi, da bi bilo zbirne centre najbolje vzpostaviti prav na tehničnih pregledih.

Foto: Gregor Prebil Komplet prve pomoči

Materiali začnejo razpadati

Slabe je komentiral tudi vprašanje, ki se je lani pojavilo v parlamentu, zakaj je treba prvo pomoč menjavati na vsakih pet let  - v tistem obdobju proizvajalec zagotavlja varnost njihovega izdelka. Določeni materiali, ki so v kompletu prve pomoči namreč po določenem času začnejo razpadati in niso več uporabni. Na primer rokavice. Ti materiali so v avtomobilu podvrženi velikim temperaturnim nihanjem. Pozimi se temperatura spusti tudi do - 20 stopinj Celzija, poleti se avto segreje na 60 stopinj Celzija ali več. 

Foto: Andrej Leban Prva pomoč

Zamenjava kompleta za prvo pomoč, ki mora biti v vsakem osebnem avtomobilu, pa tudi v drugih vozilih, po preteku petletnega roka ni nujna v celoti. Ključno je, da voznik zamenja sterilni material. Vsak posameznik pa se sam odloči, kako bo ravnal. A kot so povedali na tiskovni konferenci, s stališča uporabnika ni ekonomske logike, da bi to tudi v resnici poče. Materiali, ki jih kupujemo posamezno so namreč dražji kot, če kupimo celoten komplet, ki v povprečju stane okoli 8 evrov.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 22:24 13. Julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com

  • 21:19 13. Julij 2018.

    Danes sem po radiu zasledil, da so zbrali 32 kompletov. Wauuu. Taki pač smo ljudje. Za šenkat" jo raje imam ...

  • 20:33 13. Julij 2018.

    Globa za tistega, ki v avtu nima kompleta za prvo pomoč ali je kompletu pretekel rok uporabe, je 100 evrov. ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.